ЗА КАШЊЕЊЕ ВОЗА ДУЖЕ ОД ДВА САТА ПОВРАЋАЈ НОВЦА 50%

Скупштински Одбор за просторно планирање и саобраћај је усвојио у начелу предлог измена и допуна Закона о уговорима о превозу у железничком саобраћају, који предвиђа већа права путника у случају кашњења возова.

Тако када воз касни дуже од једног сата, путник ће моћи да прекине путовање и затражи да му се врати сав новац за карту.

Предлог измена и допуна предвиђа да ако воз касни између 60 и 119 минута, путник може да оствари повраћај новца у износу од 25 одсто.

Уколико кашњење траје дуже од два сата, може да поврати 50 одсто новца од плаћене карте, преноси Танјуг.

Предвиђено је да железничко предузеће „Србија воз” има прелазни период од две године за почетак примене измена и допуна закона.

Милош Станојевић из Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре је казао на седници Одбора да се измене које треба да буду уведене предлогом закона односе на три ствари.

„Први правац је усклађивање са регулативом ЕК из области железничког саобраћаја, тачније уредбом 1371-2007 о правима и обавезама путника у железничком саобраћају. То значи да је овим предлогом Закона прописана једна новина у погледу обештећења путника у железничком саобраћају, када се путник суочава са кашњењем воза”, навео је Станојевић.

Појашњава да је друга измена усклађивање са терминологијом која је коришћења у Закону о железници из 2018. године.

Трећи правац измена које се налазе у Закону су каже, отклањање техничких недостатака и ближе разјашњење појединих одредби које нису биле јасно формулисане у самом закону, речено је на седници Одбора.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/za-kasnjenje-voza-duze-od-dva-sata-povracaj-novca-50/