ЗА ЉУБИТЕЉЕ ТРИЛЕРА СА ЕЛЕМЕНТИМА ФАНТАСТИКЕ-„СТАКЛЕНА МАСТИОНИЦА“ ОД МИЛАНА ЈОВАНОВИЋА

Милан Јовановић „Стаклена мастионица“ Српска књижевна задруга Београд, 2015.
Радња романа Милана Јовановића „Стаклена мастионица“ смештена је у савремено доба, у време доминације интернета, мобилних телефона, смс порука, лаптопова, и уопште узев, електронске комуникације. Одликује се мешавином жанрова: љубавног и психоделичног трилера са елементима фантастике, криминалног хорора са утицајем магијског фолклора.
Ово дело је по форми исповедни роман, а иначе се одликује ванредно оригиналном композицијом јер мотивише на поновно читање управо прочитаног, односно на такозвано „кружно читање“. Главна личност овог наративног остварења је професор Урош Матић, који је пореклом из Србије, али је већ дванаест година становник Белгије.

Он је професор на Геодетском факултету на универзитету у Њу Порту, старом и чувеном белгијском граду. Други важни учесници ове узбудљиве творевине јесу Урошева студенткиња и партнерка Натали и Мари Ди Бош, његова пријатељица и љубавница.

Фабула овог трилера плете се око животног пута главног јунака који трага за расветљавањем мистичних догађаја и на тај начин задире у област натчулног и натприродног. Његов пут се укршта са путевима других значајних личности овог фиктивног остварења који су оцртани обележјима жанра научне фантастике, још недовољно истражених могућности генетичких експеримената, појаве клонирања и удвајања личности и такозваних паралелних светова које нисмо у стању да региструјемо својим чулима.

У фабули се налази и криминални заплет уоквирен парапсихолошким феноменима. Овај роман је по свом жанру пре свега трилер, јер је прича по свему исприповедана са узбуђењем и неизвесношћу, а стално се сугерира осећање неизбежне пропасти главног јунака који све време настоји да нађе излаз из лавиринта. У основи приче налази се клонирање, односно репродуковање генетски идентичких организама у великим серијама манипулацијом днк.

Тако се може објаснити појава паралелних личности: две Леле – жена у затвору и њена тајанствена двојница; бића: старац и пас – онај пас који је зарио своје оштре зубе у Урошеву бутину и онај којег је Урош угледао на плажи уз само море у месту Блекенберг у Белгији; затим предмети – женска минђуша и старинска стаклена мастионица коју је Урош купио Натали у једној антикварници у граду Харлему, у Холандији.

Још једна одлика ове романескне повести је и специфична, упечатљива композиција која се остварује и у томе што Урошеву исповест уоквирују три Наталина записа писана курзивом, а такође две одвојене целине од којих се свака може читати засебно, а пун смисао се постиже читањем романа као једне комплементарне целине. Милан Јовановић је обогатио домаћу књижевност придодајући јој ово питко, ингениозно и интригантно штиво писано истанчаним, пробраним језиком са елементима парапсихологије истичући лепоту литературе у којој се преламају свакодневно и натприродно,

Драгана Прица

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/za-ljubitelje-trilera-sa-elementima-fantastike-staklena-mastionica-od-milana-jovanovica/