среда, мај 29, 2024
Početna » ЗА ОВАЈ САОБРАЋАЈНИ ПРЕКРШАЈ ПРЕТИ КАЗНА И ДО 40.000 ДИНАРА: Стижу нова правила, за лака електрична возила

ЗА ОВАЈ САОБРАЋАЈНИ ПРЕКРШАЈ ПРЕТИ КАЗНА И ДО 40.000 ДИНАРА: Стижу нова правила, за лака електрична возила

Лака електрична возила, у која спадају електрични тротинети и бицикли, од 5. априла могу да се "региструју"

од Паланка данас
0 Коментар

Од 15. јуна, само регистровани тротинети моћи ће да учествују у саобраћају.

Цена услуге за издавање налепнице за лака електрична возила, односно електричне тротинете и бицикле износиће 1.560 динара, док ће цена обрасца налепнице бити 500 динара, наводи се у новој Уредби о допунама Уредбе о ценама услуга које врши Агенција за безбедност саобраћаја, објављеној у Службеном гласнику, пише еКапија, а преноси Дневник.рс.
Лака електрична возила, у која спадају електрични тротинети и бицикли, од 5. априла могу да се „региструју“, односно њихови власници од тог датума могу да од институција затраже налепницу која ће показивати карактеристике возила, а од 15. јуна, само возила са овом регистрацијом моћи ће да учествују у саобраћају.

Свако ко поседује електричне двоточкаше мораће да поднесе захтев за издавање налепнице у коме треба навести личне податке (име и презиме, ЈМБГ, датум рођења, место рођења), податке о пребивалишту (место, поштански број, улица и кућни број, телефон, имејл), као и податке о лаком електричном возилу (марка, трајна номинална снага електромотора, највећа конструктивна брзина, маса празног возила).

Уз захтев се мора доставити и техничка документација за лако електрично возило, из које се може утврдити марка возила, трајна номинална снага електромотора, највећа конструктивна брзина и маса празног возила.

Такође, уз њу је потребно доставити и фотокопију или очитану личну карту, попуњену и потписану изјаву на посебном обрасцу, али и доказ о уплаћеној накнади на име издавања налепнице за лака електрична возила.

Према наводима Градске управе за саобраћај и путеве Нови Сад, возачи ће моћи да управљају својим возилом у саобраћају искључиво уколико је на њему постављена налепница коју издаје Агенција за безбедност саобраћаја. Ако не буду поштовали нове законе, љубитељи електричних тротинета могу платити казну и до 40.000 динара.

Уколико возачи лаких електричних возила не буду имали налепницу на њиховом тротинету или не носе заштитну кацигу, плаћаће казну 10.000 динара. Према новим законима, грађани ће платити казну од 5.000 динара уколико се буду кретали брже од 35 километара на час на бициклистичкој стази, док на пешачко-бициклистичкој стази морају да се крећу спорије од 10 километара. Уколико дође до прекршаја следе и пенали од 3.000 динара.

Електрични тротинет неће смети да возе особе млађе од 14 година, у супротном следи казна од 10.000 динара. Иста цена важиће за оне који не носе светлоодобојни прслук при вожњи на коловозу, као и уколико буду превозили друге особе.

Такође, возачи електричних тротинета мораће да се крећу десном бициклистичком траком у односу на смер кретања саобраћаја, јер уколико то не учине, следи казна од 20.000 до 40.000, као и добијање шест казнених поена. С друге стране, ако се два или више возача лаких електричних возила не буду кретали један за другим, већ паралелно, плаћаће пенале у износу од 5.000 динара.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept