ЗА РАЗВОЈ ЗАДРУГАРСТВА У 2021. ГОДИНИ 500 МИЛИОНА БЕСПОВРАТНО

Министар за бригу о селу Милан Кркобабић изјавио је да је усвојен нови програм подршке задругама за 2021. годину и истовремено позвао задругаре да се припреме.

За те намене издвојено је 500 милиона динара, старе задруге могу да рачунају на помоћ до 15 милиона, а нове на износ до 7,5 милиона динара.
„Програм је ту, сада је све на локалним самоуправама и задругарима“ – рекао је Кркобабић.
Влада Републике Србије на седници 4. фебруара 2021. године усвојила је Програм подршке развоју задругарства доделом бесповратних средстава за унапређење пословања и технолошки развој задруга на читавој територији Републике Србије.

То је први у низу програма за побољшање услова живота и рада на селу које ће у току ове године спроводити Министарство за бригу о селу.

 

Програм подршке задругама практично представља наставак успешно реализованог пројекта популарно названог „500 задруга у 500 села“, у оквиру кога је са чак 1,7 милијарди динара подржан рад 152 земљорадничке и пољопривредне задруге.
Ове године за унапређење рада задругама предвиђено је чак 500 милиона динара које ће бити додељени у току 2021. године.
Приоритет остају југ Србије, неразвијена, мање развијена и девастирана подручја, као подручја којима је највише потребна брига државе, али ће се приликом одлучивања о додели финансијских подстицаја водити рачуна о заступљености читаве територије.

Партнер у изради и реализацији програма је, као и до сада, Академијски одбор за село САНУ, предвођен председником академиком Драганом Шкорићем, а окосницу сарадње са Министарством чиниће едукација, трансфер знања и нових технологија, како би се земљорадничке и пољопривредне задруге у Србији у свом пословању приближиле онима у Европској Унији, биле адекватно позициониране на домаћем, али и конкурентне на страним тржиштима, у чему ће Академијски одбор за село имати кључну улогу.

Танјуг

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/za-razvoj-zadrugarstva-u-2021-godini-500-miliona-bespovratno/