ЗА САМО МЕСЕЦ ДАНА ЦЕНЕ СКОЧИЛЕ У НЕБЕСА

Стопа инфлације у априлу је, у односу на децембар 2021. године, порасла за 4,3 одсто
Енергетска криза у Европи крајем прошле године и садашња око Украјине, нагло је поскупела основне сировине.

Скоро свакодневно слушамо и читамо о најновијим поскупљењима, а највише их осетимо на сопственим новчаницима.Републички завод за статистику објавио је најновији индекс потрошачких цена за април текуће године, а из тих података може се закључити да је за само месец дана поскупело готово све.

Цене производа и услуга личне потрошње у априлу 2022. године, у односу на март 2022. године, у просеку су повећане за 1,5%.

Потрошачке цене у априлу 2022. године, у поређењу са истим месецом претходне године, повећане су за 9,6%, док су у поређењу са децембром 2021. године у просеку повећане за 4,3%.

Посматрано по главним групама производа и услуга класификованих према намени потрошње, у априлу 2022. године, у односу на претходни месец, раст цена је забележен у следећим групама:

  • Храна и безалкохолна пића (2,7%)
  • Одећа и обућа (2,1%)
  • Транспорт (1,8%)
  • Ресторани и хотели (1,3%)
  • Рекреација и култура (1,2%)
  • Становање, вода, електрична енергија, гас и остала горива (1,0%)
  • Опрема за стан и текуће одржавање (0,9%)
  • и у групи Здравље (0,6%)

Цене осталих производа и услуга нису се битније мењале, наводи се на званичном сајту Републичког завода за статистику.Стопа инфлације у априлу је, у односу на децембар 2021. године, порасла за 4,3 одсто.

Подсетимо, векна хлеба „Сава“ наредна три месеца неће моћи да буде скупља од 49 динара. Без интервенције државе коштао би до 65 динара, кажу пекари.Стручњаци истичу да је читав свет суочен са поскупљењима и да би и у Србији била далеко већа да нисмо аграрна земља, и да држава не користи и могућност ограничења цена основних животних намирница. Због поскупљења сировина и енергената на светском тржишту расту и цене хране.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/za-samo-mesec-dana-cene-skocile-u-nebesa/