Početna » ЗА ШЕСТ ГОДИНА БИЋЕ ЗАМЕЊЕНО 80 ОДСТО СТАРИХ БРОЈИЛА: Паметни мерачи откривају и крађу струје

ЗА ШЕСТ ГОДИНА БИЋЕ ЗАМЕЊЕНО 80 ОДСТО СТАРИХ БРОЈИЛА: Паметни мерачи откривају и крађу струје

У СРБИЈИ би, до краја деценије, 80 одсто аналогних електричних бројила требало да буде замењено за паметна. То за грађане и привреду значи могућност уштеде електричне енергије, праћење потрошње у реалном времену и безбедност прикупљених података.

од Паланка данас
0 Коментар

Ово је данас рекао специјалиста за паметне мерне системе у „Електродистрибуцији Србије“ (ЕДС) Саша Марчета и истакао да је до сада замењено 120.000 бројила. Он је нагласио да је замена за домаћинства и привреду потпуно бесплатна, што је само један од бенефита. Као је објаснио технологија очитавања података о потрошњи слична је технологији мобилних оператера.– Подаци се очитавају неколико пута дневно, затим се шаљу у централни информативни систем ЕДС-а – рекао је Марчета. – У потпуности безбедни и њима може да приступи мали број запослених, а потрошачи су заштићени од било каквих малверзација.

Када систем буде комплетно имплементиран, потрошачи ће, уместо месечне вредности коју су до сада добијали на рачуну, моћи да прате потрошњу у реалном времену и штедети захваљујући тим подацима. Подаци ће се у бројилу чувати до годину и по дана.

– Грађани ће коначно имати јасан и прецизан увид у потрошњу и моћи ће да штеде енергију, јер је управо штедња један од главних мотива када говоримо о замени бројила у домаћинствима – нагласио је Марчета.

Како је истакао, заменом бројила отклониће се сви досадашњи проблеми који су произлазили из ручног очитавања, као што је неприступачност бројила, или одсуство потрошача током мерења у случајевима када је његово присуство неопходно.

– Паметна бројила региструју низ проблема као што су кварови, нестанак напона, па и покушаји малверзација што је битно и за ЕДС, и за потрошаче – рекао је Марчета. – Сви ти подаци су нам од великог значаја за отпимизацију мреже и ефикасно управљање.

ТРИ ФАЗЕ ЗАМЕНЕ

РАДОВИ на замени бројила су подељени у три фазе, а до сада је током прве фазе која се финансира из средстава ЕУ, замењено 120.000 бројила у Београду и Новом Саду. Циљ је да се до краја прве фазе замени укупно 470.000 бројила.

-Од тога ће у Београду бити замењено још 318.000 бројила, у Новом Саду 65.000, код индустријских потрошача 49.000, док ће у домаћинствима на целој територији Србије бити замењено 38.000 бројила – навео је Саша Марчета. – Током друге фазе, која ће са 40 милиона евра бити финансирана из кредита Европске банке за обнову и развој (ЕБРД), биће замењено 200.000 бројила у Нишу, Краљеву и Чачку, додаје Марчета. За трећу фазу, која ће се финансирати из кредита Европске инвестиционе банке (ЕИБ), планирана је замена око 400.000 бројила.

У те три фазе, на мрежи би требало да буде око 1,1 милиона паметних бројила, односно око

 Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept