ЗА ВИКЕНД (ПО ТРАДИЦИЈИ?) НАЈПАКЛЕНИЈЕ У ОВА ТРИ СРПСКА ГРАДА

Према изгледима времена за наредних седам дана, до 9. августа, биће сунчано и веома топло са максималном температуром у већини места од 35 до 39 степени, за викенд локално и око 41 степен.

Ниш, Смедеревска Паланка и Ћуприја по свему судећи биће најтоплији градови за викенд, где би температура могла да буде чак 42 степена Целзијуса! Већ годинама уназад ови градови чувени су по високим температурама током лета, када обично буду измерене више температуре ваздуха него у осталим местима у Србији.

Примера ради, Смедеревска Паланка држи апсолутни српски рекорд када је 24. јула 2007. године измерено 44,9 степени Целзијусових. И ове године је у Паланци измерено 40 степени, и то 11 јула.

Од данас је у читавој земљи проглашен и црвени метеоаларм, када се време сматра да је опасно. Прогнозиране временске појаве могу проузроковати велику материјалну штету, али и да буду опасне по безбедност људи и животиња.

Почетком наредне седмице ретка појава поподневних локалних пљускова са грмљавином.

Метеоролог Слободан Совиљ каже да се очекује да веома топли период потраје до 10. августа, када ће уследити освежење које би оборило температуру са 40 на око 30 степени.

„Налазимо се на почетку веома топлог периода с температуром знатно изнад просечних вредности за ово доба године, које су од 27 до 30 степени. Данас  очекујемо температуре од 34 до 38 степени, док ће у петак и за викенд у већини места максимална температура бити 39 и 40 степени, са вероватноћом да локално достигне и 42 степена“, рекао је Совиљ.

Због температуре изнад 38 степени на снази је највиши степен упозорења, односно црвени метео-аларм.

Совиљ каже да ће бити још топлих таласа до краја лета.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/za-vikend-po-tradiciji-najpaklenije-u-ova-tri-srpska-grada/

2 comments

    • Sss on 03/08/2017 at 15:04

    Vanredno stanje odmah da se uvede na teritoriji Palanke!

    • Марко Марковић on 03/08/2017 at 13:07

    Ш’а је мишеви, ‘оћете воду, а??!

Komentari su onemogućeni.