ЗА ВИНОГРАДАРЕ И ВИНАРЕ ПОДСТИЦАЈИ И ПОВОЉНИ КРЕДИТИ СВЕТСКЕ БАНКЕ

Сектор производње вина препознат је као стратешки важан за развој економије Србије, а поред мера подстицаја које ће бити настављене и у 2021, виноградарима и винарима ће ове године бити омогућени и повољни кредити кроз нови пројекат Светске банке, кажу у Министарству пољопривреде.

Тако ће виноградари и винари имати прилику да осавремене своју опрему, механизацију и капацитете и кроз пројекат Светске банке за унапређење конкурентности пољопривреде Србије који ће, како кажу за Танјуг у министарству, омогућити повољне кредите за пољопривредну производњу, уз део бесповратних средстава.

Учешће корисника је 10 одсто од вредности прихватљивих инвестиција, пословне банке обезбеђују 40 одсто кроз кредитирање пољопривредника, а осталих 50 одсто су бесповратна средства обезбеђена из зајма Светске банке, прецизирају у Министарству пољопривреде.

Крајем марта објављен је Правилник о додели бесповратних средстава у оквиру Пројекта за конкурентну пољопривреду и у наредним данима очекује се објављивање јавних позива.

У министарству напомињу да ће тај програм мањим и средњим, али комерцијално оријентисаним газдинствима значајно олакшати могућности коришћења подстицаја, јер не морају да предфинансирају инвестицију већ у реализацију инвестиције улазе тек након одобравања пројекта и средстава.

Дневник

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/za-vinogradare-i-vinare-podsticaji-i-povoljni-krediti-svetske-banke/