ЗАБРАНА ЗАПОШЉАВАЊА У ЈАВНОМ СЕКТОРУ ОСТАЈЕ И У 2019.

Business partnership meeting concept. Image businessmans handshake. Successful businessmen handshaking after good deal.

У 2019. години, како кажу у Влади Србије за Тањуг, неће бити укинута забрана запошљавања у јавном сектору и тренутно се са ММФ-ом не ради на новом моделу запошљавања, док економисти сматрају да је дошло време да се та забрана укине.

Након више од пет година од увођења привремене мере запошљавања у јавном сектору уштедео се новац, смањен је вишак радника у појединим секторима државе, али је с друге стране та мера довела до недостатка кадрова у одређеним секторима државе, па је рад појединих институција значајно отежан, поручују из Фискалног савета и Економског института у Београду.

„Забрана запошљавања је мера која је требало да буде привременог карактера и да обезбеди контролу и масу плата која се исплаћује у јавном сектору. Међутим, та привремена мера траје већ шест година и крајње је време да се напусти, пошто је већ довела до тога да у појединим важним деловима државног сектора имамо мањак запослених“, оцењује члан Фискалног савета Владимир Вучковић.

Kаже да та мера није прави начин за контролу броја запослених, већ је уместо ње потребна одговорна, озбиљна и аналитична систематизација радних места.

„Видети колико људи заиста треба да ради у сваком државном органу и онда се према томе управљати. Негде и даље имамо превише запослених, док негде има премало. Није добро да постоје такве диспропорције и дисбаланси“, наводи Вучковић.

Директор за научно-истраживачке пројекте Економског института у Београду Иван Николић каже да му се чини да су се стекли услови да се владина мера макар преиспита.

„За период важења ове забране, више од пет година, направљене су с једне стране велике уштеде, а с друге стране редукован је број запослених. То је, на неки начин, осим изазивања повољнијег трошковног ефекта у многим сегментима јавног сектора, вероватно допринело до пада квалитета самих услуга“, наводи Николић.

Он објашњава да постоји евидентна несразмера броја запослених у државним институцијама и да се проблем мора решити, али не на уштрб квалитета.

„Блиц“ је раније данас објавио да Влада Србије планира да укине забрану запошљавања у јавном сектору, а да истовремено уведе механизам којим ће строго контролисати запошљавање по министарствима, школама, државним институцијама, општинама и друго. Позивајући се на неименовани извор из Владе, лист је објавио да Влада Србије и ММФ раде на новом механизму запошљавања који ће морати да поштује свака служба и институција у јавном сектору, а који ће заменити постојећи Закон о начину одређивања максималног броја запослених.

Танјуг

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/zabrana-zaposljavanja-u-javnom-sektoru-ostaje-i-u-2019/