Početna » ЗАБРАНИЛИ БИ УВОЗ ХРАНЕ И ИЗ СРБИЈЕ: Пољски пољопривредници незадовољни због јефтиније робе из земаља ван ЕУ

ЗАБРАНИЛИ БИ УВОЗ ХРАНЕ И ИЗ СРБИЈЕ: Пољски пољопривредници незадовољни због јефтиније робе из земаља ван ЕУ

У ТАЛАСУ протеста европских ратара револтираних политком ЕУ према њиховом сектору, из Пољске је стигао и захтев да се забрани или озбиљно ограничи увоз воћа, поврћа и других пољопривредних производа из Србије, Украјине, Молдавије и Турске.

од Паланка данас
0 Коментар

Фармери у земљама ЕУ незадовољни су због јефтиније робе из земаља и региона ван ЕУ. Зелени договор, односно строге еколошке и климатске норме које Брисел намеће произвођачима, поскупљују њихове производе, па увоз из држава ван ЕУ представља за њих нелојалну конкуренцију. Противе се и смањивању субвенција за пољопривредни дизел, а укупну ситуацију додатно компликује и инфлација. Зато француски председник Емануел Макрон инсистира код Европске комисије да је немогуће да се закључи договор о слободној трговини са групом земаља из Јужне Америке у садашњој форми. Не би зачудило ни да Пољска забрани увоз из Србије.
Слободан проток робе је један од најзначајнијих делова Споразума о стабилизацији и придруживању, којим су уређена права и обавезе Србије и ЕУ, које се односе на успостављање зоне слободне трговине. Српски пољопривредници, такође, често указују да су изложени нелојалној конкуренцији произвођача из ЕУ, јер су субвенције које њихови фармери добијају изузетно велике, тако да не могу да се такмиче са њима. Али, протекционистичке мере су дозвољене развијеним и моћним земљама, а не малим.

И у случају да Варшава забрани увоз пољопривредних производа из Србије, то не би утицало на наше извознике, јер на ово тржиште пласирамо малу количину робе. Доминантно извозимо воће, па смо лане, за једанаест месеци у Пољску пласирали ту робу у вредности од 27 милиона евра за количину од 10.306 тона. Највише је било малина која су отишле у ову европску земљу, и то у вредности од осам милиона евра, боровница 6,1 милион евра, купина 4,7 милиона евра, трешања 2,6 милиона евра.

Ове количине су веома мале у односу на оне које пласирамо у друге земље Западне Европе. Поређења ради, у првих 11 месеци прошле године извезли смо, само јабука у вредности од 80 милиона евра. Пољска је велики произвођач воћа, између осталог и малина, и они извозе своје производе у Западну Европу, тако да си наше две земље конкуренти.

Подаци показују и да је у истом периоду из Пољске у Србију увезено 12.861 тона воћа, чија је вредност 12,7 милиона евра. Доминирале су рибизле, јабуке, замрзнуте малине и остало јагодичасто воће. Тренд спољнотрговинске размене у категорији воћа у протекле две године је готово идентичан.

Француски „Монд“ пише да док Европска комисија припрема нови циљ смањења емисије угљен-диоксида од 90 одсто до 2040. године, у сваком кутку Европе диже се побуна против зеленог договора ЕУ – пољопривредници, индустријалци, јавно мњење, па чак и владе доводе га у питање. Људи су сити ограничења везаних за еколошку транзицију. Пољопривредници су изашли на улице да изразе своје огорчење прописима који долазе из Брисела. Од Холандије до Румуније, Пољске, Немачке и Француске, фармери су појачали своје акције против европског зеленог договора и повећања пореза на дизел, а у контексту инфлације и конкуренције украјинског увоза.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept