Početna » Забрињавајући подаци: Чак 40% родитеља не води рачуна о безбедности деце у вожњи

Забрињавајући подаци: Чак 40% родитеља не води рачуна о безбедности деце у вожњи

од Паланка данас
0 Коментар

Тек 60% родитеља у Србији децу у аутомобилима превози на безбедан начин, казао је Бранко Стаматовић, в.д. директора Агенције за безбедност саобраћаја.Агенција је на Сајму аутомобила у Београду организовала акцију поделе дечјих ауто-седишта и обуку за њихово адекватно постављање, упозоравајући на податак да чак 40 одсто родитеља у Србији не води довољно рачуна о безбедности деце приликом вожње. Акцији, чији је циљ да укаже на неопходност безбедног учествовања деце у саобраћају, присуствовали су и декан Саобраћајног факултета Небојша Бојовић, шеф Катедре за безбедност саобраћаја и моторна возила Саобраћајног факултета Крсто Липовац и професор Саобраћајног факултета у Београду Милан Вујанић.

“Циљ акције је промоција безбедног превоза деце у аутомобилима. Користим прилику да подсетим људе да је законска обавеза да се дете висине до 135 центиметара вози у одговарајућем ауто-седишту”, нагласио је Стаматовић.

Деца и даље најчешће страдају као путници и стога су једна од најугроженијих категорија у саобраћају, упозорио је шеф Катедре за безбедност саобраћаја и моторна возила Саобраћајног факултета Крсто Липовац.

“Очекујемо да ће и Агенција и све друге институције у наредном периоду још већу пажњу посветити правилном постављању ауто-седишта и безбедности деце у саобраћају уопште”, рекао је Липовац, а преноси Танјуг.

Професор Саобраћајног факултета у пензији Милан Вујанић рекао је за Танјуг да су у ширењу едукације управо најважнија средства информисања.

“Ми нисмо у могућности да одрасле који већ имају децу вратимо у школске клупе да им објашњавамо нешто, али начин на који можемо им скренемо пажњу је да путем медија говоримо како и зашто се користе дечија седишта у аутомобилима. Зато је битно да медији испрате сваки догађај овог типа”, закључио је Вујанић.

Извор: ТанјугPovezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept