ЗАХТЕВИ ЗА ПОВРАЋАЈ ПДВ-а НА БЕБИ ОПРЕМУ ДО 17. ФЕБРУАРА

Родитељи који имају право на повраћај ПДВ-а на купљену храну и опрему за бебе своје захтеве Пореској управи могу да предају до 17. фебруара. Захтеви се подносе надлежној јединици Пореске управе, према месту пребивалишта, а право на рефундацију беби ПДВ-а може се остварити до износа од 75.029,08 динара, истичу у овој институцији.

У овој тури примају се фискални рачуни закључно с 31. јануаром 2017. године. Право на рефундацију ПДВ-а за куповину хране и опреме за бебе трајаће до усвајања Закона о финансијској подршци породицама са децом. Тада би, према најави, увећани родитељски додатак требало да надомести укинут поврат беби ПДВ-а.

Осим повећавања укупног износа који може да се наплати од државе (раније је био за 1.182 динара мањи), измењени су и лимити који се односе на нето приход и укупну имовину родитеља и старатеља.

– Да би се остварило право на рефундацију услов је да је укупан нето приход родитеља, односно старатеља бебе у години која претходи години у којој се подноси захтев за рефундацију ПДВ-а за куповину хране и опреме за бебе остварен у износу мањем од 1.028.970,29 динара – наводе у Пореској управи. – Други услов је да је укупна имовина родитеља, односно старатеља бебе на коју се плаћа порез на имовину мања од 25.081.150,62 динара.

Сви динарски износи који се односе на право на рефундацију ПДВ-а усклађују се с годишњим индексом потрошачких цена у претходној години. Повраћај ПДВ-а може да се оствари за набавке хране и опреме почев од 1. јануара 2013. године, а односе се на куповину млека за одојчад, кашица, пелена, кревеца, колица, столице за храњење и столице за кола. Уз захтев се достављају фискални рачуни за купљене ствари, али и фото-копије и списак бројева тих фискалних рачуна.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/zahtevi-za-povracaj-pdv-a-na-bebi-opremu-do-17-februara/