ЗАХВАЉУЈУЋИ Е-РЕЦЕПТУ МАЊЕ ПАЦИЈЕНАТА У ЧЕКАОНИЦАМА

За годину дана од увођења е-рецепта, за 20 до 60 одсто је смањен број пацијената који долазе код лекара само због рецепата, изјавио је министар здравља Златибор Лончар. 

Хронични болесници више не морају 12 пута годишње да одлазе код лекара, већ само два пута, јер им е-рецепт омогућава да током шест месеци подижу прописану терапију у било којој апотеци.

Лекари сада могу да имају увид у систем и провере да ли пацијент који има хроничну болест редовно узима прописану терапију, а имају и више времена да се посвете другим пацијентима.

Лончар је истакао да је намера Министарства да до краја године избаци све папирне рецепте, који би се преписивали у ситуацијама када лекар иде у кућну посету, где нема могућности да уђе у систем.

„У зависности од установе између 20 и 60 процената је смањен број пацијента који долазе код лекара само због рецепта“, подвукао је Лончар.

У систем су укључене 3.584 апотеке, док 10.100 лекара има право да препише е-рецепт.

Лончар је навео да је циљ да у систем уђу и ХИВ оболели, како не би морали често да долазе по преписивање терапије, већ, ако се терапија не мења, само једном или два пута годишње.

„Показали смо да, када смо упорни, можемо ово да урадимо. Желимо да имамо преглед у сваком моменту – шта се дешава у здравственом систему Србије, шта имамо на стању у домовима здравља, клиничким центрима, болницама, од лекова, материјала… колико шта кошта и да свима буде јасно где се потроши сваки динар у здравству. То нам је циљ, а са овим смо показали да може да се види у реалном времену колико шта кошта у здравственом систему“, поручио је министар.

Танјуг

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/zahvaljujuci-e-receptu-manje-pacijenata-u-cekaonicama/