Početna » ЗАКОН О ТОТАЛНОЈ ЗАБРАНИ ПУШЕЊА У ЗАТВОРЕНИМ ПРОСТОРИЈАМА ЧЕКА СКУПШТИНСКО УСВАЈАЊЕ

ЗАКОН О ТОТАЛНОЈ ЗАБРАНИ ПУШЕЊА У ЗАТВОРЕНИМ ПРОСТОРИЈАМА ЧЕКА СКУПШТИНСКО УСВАЈАЊЕ

Министарка здравља Даница Грујичић изјавила је за 24седам да је израђен предлог закона којим се забрањује пушење у свим затвореним јавним местима, попут кафића, ресторана или радних просторија, и да се сада чека да га усвоји влада и након тога Скупштина Србије.

од Паланка данас
0 Коментар

– Ми страшно каснимо за целим светом и мислим да је то права брука за ову државу да не могу да “уоброче” оне који пуше да изађу напоље, па нека пуше колико хоће или у својој кући. Не могу да им ја одређујем шта ће радити у кући, али на јавним местима, кафићима, ресторанима на радном месту… то једноставно неће бити дозвољено! – изјавила је Грујичићева.Министарка је најавила и високе казне за оне који буду кршили закон.

– Ми ћемо успети у томе само ако инспекције буду како треба и ако казне буду драконске – изјавила је она.

Др Грујичић није прецизирала када ће нови закон ступити на снагу, а тренутно две институције треба да одлуче о томе.

– Скоро да је завршен закон и само је питање када ће проћи владу и када ће отићи на скупштину. Што се нас тиче може да буде за месец дана. Забрана пушења ће почети да важи оног тренутка када се закон објави у Службеном гласнику – изјавила је докторка Грујичић.

Она је напоменула и да постоји благи отпор у Министарству финансија према овом закону.

– Да ли нам је важније здравље или новац? Важно је и једно и друго, али је здравље важније! – изјавила је министарка Грујичић.

Обухваћене и електронске цигарете
Докторка Срмена Kрстев, која је била на челу радне групе за израду допуна Закона о заштити становништва од дуванског дима, потврдила је да је изменама предвиђена потпуна забрана пушења у угоститељским објектима.

Она је додала да је предвиђена чак и забрана коришћења електронских цигарета, мада оне нису дефинисане законом о дувану.

– Ту је настала једна ситуација да су наши закони сувише застерели и нису уважили те нове дуванске производе. Тако да ћемо морати направити један свеобухватни закон који би обухватио све елементе забране дувана. И то не само у затвореним просторима, већ и на отвореном – рекла је она.

Kрстев није могла да каже колике ће бити казне за прекршиоце.

– Kазне долазе тек на крају. Оно што је најважније је да људи схвате зашто се то ради. У угоститељским објектима борави велики број људи а млади који по кафићима воде друштвени живот могу бити нон-стоп задимљени. С друге стране, то је радно место за људе који су тамо запослени и они су изложнеи дуванском диму који је за њих професионални ризик. Неке државе су увеле посебне просторије, али оне имају тако строге услове, као што су посебна врата и вентилација, да то нико фактички и не прави. У државама где је уведена ова забрана, то је једном завршена прича – рекла је она.
Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept