ЗАМЕНА ЗДРАВСТВЕНИХ КЊИЖИЦА И ПРЕКО ИНТЕРНЕТА

zdravstvena-knjizica-22Грађани који до сада нису поднели захтев за замену старе здравствене књижице за електронску ће од средине новембра то моћи да ураде преко интернета, на порталу еУправа (www.еуправа.гов.рс).

“Због огромних редова на шалтерима и реагујући на апеле грађана који стижу министарству, Министарство државне управе и локалне самоуправе је ово уврстио као хитну иницијативу у свој рад. Овим путем желимо да обавестимо грађане да у овом тренутку више нема потребе да чекају за пријаву замене на шалтерима јер ће у најкраћем року ову услугу моћи да затраже од државе од куће”, наведено је у саопштењу овог Министарства.

Процедура подношења захтева:

– Отворите налог И улогујете се на њега на порталу еУправа, затим пронађете услугу РФЗО – Подношење захтева за картицу здравственог осигурања;

– Пронађете филијалу РФЗО у општини на којој сте пријављени и попуните електронски образац за издавање нове књижице

– Kорисник добија аутоматски генерисану уплатницу од 400 динара за плаћање таксе

– Уплатница садржи јединствени позив на број који је неопходно навести приликом плаћања таксе. У овом тренутку она може бити плаћена путем еБенкинга, мБенкинга или одласком на шалтер поште или банке;

– Kада информација о извршеној уплати стигне у РФЗО почиње се са израдом картице здравственог осигурања

– Kорисник добија обавештење путем СМС-а када може подићи документ у својој филијали РФЗО-а.

Министарство истиче и да корисници треба да воде рачуна да ће, уколико преко њиховог осигурања право на здравствено осигурање остварује још неки члан породице, такса бити увећана за још 400 динара по особи.

“Важно је напоменути да уколико не измире новчану надокнаду за све чланове породице за које су унети подаци, а који се воде на корисника осигурања, корисник ће морати да оде лично у филијалу РФЗО како би комплетирао предају захтева за чланове породице”.

Национални портал еУправа налази се на адреси www.еуправа.гов.рс од 2010. године.Тренутно броји више од 400.000 активних корисника. Приступ порталу је бесплатан и отворен за све грађане Србије, а сналажење је лако и прилагођено људима са основним познавањем рада на рачунару.

Н1

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/zamena-zdravstvenih-knjizica-i-preko-interneta/