Početna » Zapadne kompanije, a posebno nemačke, vraćaju proizvodnju u Evropu

Zapadne kompanije, a posebno nemačke, vraćaju proizvodnju u Evropu

од Паланка данас
0 Коментар

Kompanije iz Evrope i SAD sve više vraćaju svoju proizvodnju kući, prema studiji koju je u četvrtak predstavila konsultantska kuća Kapgemini (Capgemini).Ukupno 47 odsto anketiranih velikih firmi je pokrenulo investicije da proizvodnju vrati u matičnu zemlju ili u „bliže inostranstvo“. Za to je spremilo planove ili ih već sprovodi 72 odsto.

Nemačke kompanije su posebno aktivne: 53 odsto se već seli.

Preduzeća žele da ulože ukupno 3,2 biliona evra u naredne tri godine u izgradnju novih proizvodnih kapaciteta u blizini svojih sedišta, navodi se u studiji. Više od polovine su evropske kompanije, 633 milijarde evra investicija je samo iz Nemačke.

Za potrebe istraživanja, Kapgemini je u februaru anketirao 1.300 rukovodilaca velikih kompanija u Evropi i SAD.

Kompanije se žale na kašnjenja isporuka poslednjih godina kao glavni razlog za izmeštanje proizvodnje. Najvažniji faktor za 70 odsto anketiranih je želja da se bolje zaštite od poremećaja i kašnjenja u lancima snabdevanja.

U poslednje vreme, zbog napada Huta na trgovačke brodove u Crvenom moru isporuka delova iz Azije u Evropu je kasnila. Fabrika Tesla u Grinhajdeu, u Nemačkoj, je zato privremeno obustavila proizvodnju.

Državni podsticaji i subvencije, koje posebno SAD žele da iskoriste za privlačenje investicija, odigrale su ulogu kod 49 odsto anketiranih. Nemačka je, takođe, nedavno odobrila visoke subvencije za nove fabrike baterija i čipova.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept