ЗАСЕДАО ШТАБ ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ У ПАЛАНЦИ-ПО ЈЕДНО ОДЕЉЕЊЕ СШ „ЖИКИЦА ДАМЊАНОВИЋ“ И ОШ „ВУК КАРАЏИЋ“ ПРЕЛАЗИ НА ОНЛАЈН НАСТАВУ

 

На данашњој седници Општинског штаба за ванредне ситуације,којом је председавао заменик командата Штаба, Иван Гајић, разматрана је актуелна епидемиолошка ситуација и предложене мере у вези са организацијом школске наставе.


Према речима Др Милана Матејића, в.д. директора Дома Здравља, епидемијска ситуација у нашој општини је неповољна са тенденцијом даљег погоршавања. У првих 7 дана септембра регистрован 101 новозаражени коронавирусом. Ови подаци, према речима др Милана Матејића, директора Дома здравља, указују на потребу стриктног поштовања противепидемијских мера, пре свега ношења заштитних маски у јавним затвореним просторима.

Слично је и у ОБ „Стефан Високи“ где је за 7 дана обављено 30 пријема и 14 отпуста, хоспитализовани су углавном невакцинисани старости од 50 до 60 година, као и они у животном добу између 70 и 80 година, истакао је Др Синиша Павловић, инфектолог у овој здравственој установи. И др Павловић је апеловао на поштовање мера заштите, и упозорио да има и заражених који су уредно вакцинисани са две дозе цепива против covida, мада убедљиво доминирају невакцинисана лица.

Од последње седнице на којој је донет закључак да се појача инспекцијиски надзор у угоститељским објектима, трговинама и маркетим, на културним и спортским манифестацијама у вези са поштовањем епидемијских мера за сузбијање ширења коронавируса овављено је укупно 99 надзора, од тога 61 у трговинама и 38 у угоститељским објектима, саопштио је Саша Ристић, начелник Одељења за инспекцијске послове Општинске управе општине С. Паланка.

С тим у вези, на данашњем заседању донет је закључак да Одељење за инспекцијске послове настави са појачаним надзором у циљу поштовања противепидемијских мера.

У оквиру друге тачке дневног реда донет је предлог одлуке о моделу наставе у основним и средњим школама на подручју општине С. Паланка за наредну недељу. Наша општина се и даље налази у црвеној зони а према информацијама које су надлежни из Штаба добили од директора школа, јуче до 14 часова, ситуација у образовним установама на територији наше општине изгледа овако:

ОШ „Вук Kараџић“- два оболела ученика у истом одељењу
ОШ „Олга Милошевић“- један ученик оболео
ОШ „Херој Иван Мукер“- један оболео, два ученика у изолацији
ОШ „Херој Радмила Шишковић“- један оболео
СШ „Жикица Дамњановић“- пет оболелих, од тога у једном одељењу два ученика
МЕШ „Гоша“- три оболела, у различитим одељењима
„Паланачка Гимназија“- четири оболела, нису у истим одељењима

У ОШ „Ђорђе Јовановић“ у Селевцу, „Лазар Станојевић“ у Ратарима, „Радомир Лазић“ у Азањи и „Брана Јефтић“ у Kусатку, јуче до 14 часова није било оболелих.

Разматрајући извештаје из основних и средњих шкјола, односно број оболелих ђака, Штаб је донео закључак да Заводу за јавно здравље у Пожаревцу предложи да једно одељење ОШ „Вук Караџић“ и једно одељење Средње школе „Жикица Дамњановић“ пређу на онлајн наставу, а да остала одељења ових школа, и све дуруге школе на подручју општине, и даље остану у истом моделу наставе, као и прве недеље септембра.
Наредни састанак Општинског штаба за ванредне ситуације биће одржан у уторак, 14. септембра, а по потреби и раније.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/zasedao-stab-za-vanredne-situacije-u-palanci-jedno-odeljenje-ss-zikica-damnjanovic-prelazi-na-onlajn-nastavu/