Početna » ЗАШТИТНИК ГРАЂАНА: ШКОЛЕ ДА РАЗМОТРЕ И ПОДАТКЕ И ПОНАШАЊУ УЧЕНИКА

ЗАШТИТНИК ГРАЂАНА: ШКОЛЕ ДА РАЗМОТРЕ И ПОДАТКЕ И ПОНАШАЊУ УЧЕНИКА

Заштитник грађана је у поступку контроле рада надлежних органа, покренутом поводом туче ученика средње школе у Обреновцу, закључио да је у случајевима када се испишу из школе ученици, који изврше вршњачко насиље, потребно да нове школе, у које се они упишу, наставе рад са учеником у циљу адаптације и превенције проблема у понашању.

У саопштењу се наводи да је Заштитник грађана по сопственој иницијативи, а на основу медијских информација о вршњачком насиљу у средњој Техничкој школи „Буда Давидовић“ у Обреновцу, покренуо поступак контроле законитости и правилности рада Министарства просвете.

Додаје се да је просветна инспекција је потом извршила ванредни надзор над поступањем школе у овом случају и обавестила Заштитника грађана да је школа предузела активности из Правилника о протоколу поступања у установи у одговору на насиље, злостављање и занемаривање.

Поменута инспекција није до краја спровела васпитно-дисциплински поступак, јер се ученик који је извршио насиље исписао из школе пет дана после туче, каже се у саопштењу Заштитника грађана.

Истакнуто да је школа ипак у исписницу ученика унела напомену да је против њега покренут васпитно-дисциплински поступак, а Заштитник грађана сматра да када ученик настави школовање у другој установи, стручни сарадници у новој школи треба да разматрају и податке о досадашњем образовању и понашању ученика и да наставе рад са њим ради адаптације и превенције проблема у понашању и учењу.

Средња школа у Обреновцу покренула је васпитно-дисциплинске поступке против свих ученика који су учествовали у тучи, оних који су тучу посматрали и оних који су је снимали и дистрибуирали снимак, као и против ученика који је повређен, јер је утврђено да је наговаран од других ученика да учествује у тучи, утврдио је Заштитник грађана.

Напомиње се да је Заштитник грађана из достављене документације утврдио да је дводневни сукоб двојице ученика првог разреда средње школе у Обреновцу резултирао тучом у парку током великог одмора уз присуство великог броја ученика.

Он је установио да је туча завршена тако што је један ученик ударио ногом у главу другог ученика који је пао и онесвестио се, након чега га је превезен у Ургентни центар, а полиција је извршила увиђај уз присуство професора.

You may also like

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2024 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept