Početna » ЗАШТО МОГУ ДА ВАС ВРАТЕ СА ГРАНИЦЕ? Ово је 9 РАЗЛОГА због којих би могли да вас ПОШАЉУ КУЋИ, трећи је баш чудан

ЗАШТО МОГУ ДА ВАС ВРАТЕ СА ГРАНИЦЕ? Ово је 9 РАЗЛОГА због којих би могли да вас ПОШАЉУ КУЋИ, трећи је баш чудан

Шта вам је све потребно да буде по прописима, да би сте били сигурни да можете прећи границу Србије

Поново овог лета имамо ситуације да људе са граничних прелаза на путу за летовање враћају због баналности. Обично се деси да при паковању за путовање у иностранству, више пута проверимо да ли смо спаковали пасош, слично ономе као када нисмо сигурни да ли смо искључили пеглу, али недостатак пасоша није једини разлог због којег могу да вас врате са границе. Има их бар још осам!Чак и ако имате пасош, он вам ништа не вреди ако је истекао. Међународна возачка дозвола, “зелени картон”, сагласност родитеља за путовање малолетника млађег од 16 година, ваучер о резервисаном смештају… само су нека од докумената без којих нема преласка границе Србије и одласка на летовање у иностранство.

Осим тога, пре пута важно је да проверите да ли случајно немате неку неплаћену казну, без обзира да ли се ради о саобраћајном прекршају, неплаћеној паркинг казни, или дугу за комуналије, као и да ли је судски поступак који се води против вас можда ушао у фазу да вас суд тражи потерницом. Јер, поред докумената, и ово могу бити разлози да се летовање заврши пре него што је и почело, тако што ћете бити враћени са границе.

У наставку, дакле, шта вам је све потребно да буде по прописима, да би сте били сигурни да можете прећи границу Србије.

1. Важење пасоша не мање од три месеца

Најпре је важно да вам пасош не истиче за мање од три месеца. Пре свега, ово је важно уколико путујете у државе Европске уније. Међутим, од осталих туристичких дестинација на које одлази највећи број домаћих туриста, и Турска је међу државама која захтева да ваша путна исправа има важеће трајање дуже од шест месеци. Због тога, у већини туристичких агенција углавном траже да пасош важи шест месеци од датума повратка, небитно од дестинације на коју путујете, како би се избегла ситуација да у се у иностранству затекнете са неважећом путном исправом.

Обратите пажњу и на још једну ствар. Деци до 14 година пасоши се издају на период од 3 или 5 година, зависно од узраста, а одраслима 10, тако да ако сте га извадили у исто време, то не значи да у исто време и истиче. Дакле, не руководите се датумом када сте ви као одрасли извадили нови пасош, већ проверите док када важи дечји.

За које земље пасоши морају да важе још три, а за које шест месеци, шта вам је потребно да из извадите и све остало важно о пасошима, прочитајте на овом линку.

2. Идентични лични подаци у пасошу и на авионској карти

С обзиром на то да у нашем језику огромна већина личних имена и презимена садржи слова наше абецеде као што су Ђ, Ћ, Ш или Ж, изузетно је важно да на путним документима, као што је авионска карта, ваши лични подаци буду написани потпуно исто као што су у пасошу или личној карти.

Дакле, на пример, уколико у вашем пасошу пише Живан Живановић, тако ваше име мора бити одштампано и на авионској карти јер ако није, Зиван ће се третирати као потпуно друга особа и неће му бити омогућен улазак у авион.Све о одштети ако вам лет касни, било је лоw-цост или регуларна авио-компанија, прочитајте на овом линку.

3. Где треба међународна возачка дозвола

Важећу међународну возачку дозволу без које нема преласка државне границе морате имати ако путујете у Италију, Шпанију, Белгију, Данску, Лихтенштајн, Монако, Норвешку, Немачку, Француску, Холандију, Русију, Швајцарску и Шведску.

Захтев за издавање се подноси у Ауто-мото савезу Србије и траје колико и обична возачка дозвола.

Међународна возачка дозвола није потребна за путовање у неку од држава у нашем окружењу: Црну Гору, Хрватску, Северну Македонију, Словенију и Грчку.

4. Где треба “зелени картон” и да ли се тражи путно осигурање?

“Зелени картон”, као и доказ да је ваше возило осигурано, потребни су уколико путујете у Северну Македонију, Турску, Тунис, Албанију, Мароко… Такозвани Зелени картон од 2020. године није потребан за Босну и Херцеговину.

Путно осигурање, као што пише на сајту МУП-а, обавезно је без обзира на то на коју дестинацију путујете, мада су у пракси ретки случајеви да ће вам на граници тражити тај документ.

На линку који следи погледајте детаљан списак где можете без зеленог картона, а где је обавезан.

5. Неопходна је сагласност за путовање детета у иностранство

Као што смо већ писали, да би дете које има навршених 16 или мање година, могло да пређе границу Србије, било да путује само или у пратњи другог лица које му није родитељ или законски заступник, оно мора поседовати оверену сагласност оба родитеља, без обзира да ли су они у браку или не, односно законског заступника. У случају да само један биолошки родитељ обавља родитељску обавезу, онда је за путовање малолетног лица у иностранство довољна само његова сагласност.

Све што треба да знате о сагласности за прелазак детета преко границе без родитеља, прочитајте на овом линку.

Потврда, односно, оверена сагласност се добија код нотара и цена ове услуге је око 300 динара по потпису, дакле, ако је даје само један од родитеља. Ако је потребна сагласност оба, ова услуга кошта 600 динара.

6. Деци неопходан пасош иако одрасли могу са личном картом

У Црну Гору држављани Србије могу да уђу само са личном кртом, али деца морају да имају пасош, уколико немају личну карту.

„Држављани Србије могу улазити у Црну Гору и у њој боравити до 30 дана, са важећом личном картом. Од 1. јануара 2020. године малолетни држављани Србије и Црне Горе државну границу између Србије и Црне Горе могу да прелазе само уз важећи пасош или личну карту“, наводи се на сајту Министарства спољних послова Србије.

Да о овоме мора и те како да се води рачуна, потврђује случај од пре месец дана када је бака повела унука на море, а онда су их вратили са границе и то усред ноћи. Мајка је детету за пут спаковала извод из матичне књиге рођених и оверену здравствену књижицу, мислећи да је то довољно. Међутим, путовање им је пресело, морали су да се врате назад, јер је за прелазак у Црну Гору деци потребан пасош.

7. Не заборавите ваучер и новац

Коначно, на путовање нећете моћи да одете уколико се догоди да уз себе немате ваучер као доказ да сте резервисали смештај тамо где планирате да одете, јер то у неким случајевима, пре поласка на пут, траже туристичке агенције.

За неколицину држава важи да вам је потребно позивно писмо онога код кога путујете у иностранство, а код неких земаља постављени услов за улазак на њихову територију је имате довољно новца код себе, израчунато по дану боравка.

Информацију о томе за које државе вам треба позивно писмо, односно, новац, можете пронаћи на сајту Министарства спољних послова.

8. Како да знате да ли имате неплаћену казну или се против вас води судски поступак

Да бисте проверили да ли имате неплаћену казну, најпре интернет у претраживачу укуцајте “регистар неплаћених новчаних казни и других новчаних износа”, а када приступите том сајту једноставним укуцавањем свог матичног броја добићете информацију да ли можда имате неку неплаћену казну.

Наиме, све неплаћене новчане казне, трошкови поступка и други новчани износи који су изречени правоснажном и извршном одлуком суда или путем коначног и извршног прекршајног налога који нису плаћени у законски остављеном року, уписују се у тај Регистар.

Ако вас због овога зауставе на граници, решење је да у најближој пошти измирите дуговања и с уплатницом, као доказом, наставите путовање.

9. Како да проверите у којој је фази судски поступак

Ако желите да проверите у којој је фази судски поступак, ако се неки води против вас, решење је одлазак на портал правосуђа Србије, на сајту Министарства правде у одељку праћење тока предмета основних и виших судова, укуцајте број свог предмета.

На тај начин можете се информисати о томе до које је фазе судски поступак стигао.

Наиме, са границе можете бити враћени у случајевима да вас је суд позвао да се јавите због прекршаја или неплаћања новчане казне, а то нисте учинили. Тада суд расписује потерницу за вама и уместо преласка границе и одласка на летовање можете практично доживети привођење у суд од стране полиције.You may also like

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2024 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept