ЗАШТО СЕ ЉУДИ ПЛАШЕ ВАКЦИНАЦИЈЕ? ШТА ЈЕ ПОЉУЈАЛО ПОВЕРЕЊЕ У НАУКУ?

У Србији, готово из дана у дан, гледамо на телевизији о вакцини и вакцинацији против коронавируса Ковид-19. У ТВ студијима, као гости, обично сусрећемо мање или више познате домаће научнике и сличне политичаре, који заузврат гласно пропагирају недавно одобрену ЕУ вакцину америчке компаније Pfizer и немачког BioNTech-a спасоносно решење „у последњем тренутку“, док, такође редовно, нема ниједног госта (било научника или политичара) који има бар делимично, а камоли потпуно другачије мишљење о поменутој вакцини и вакцинацији становништва са њом.

Такав демагошки и недемократски приступ тако важној теми водећих медија, дела научне заједнице и владајуће политике, колико год се трудили да јавност увере у неопходност вакцинације, у пракси има супротан ефекат – генерише сумње и неповерење. дубоко иза „светла позорнице“ још увек постоји нешто важно скривено од шире јавности. Неки ће такве мисли назвати реликтом „теорија завере“ (попут оних да ћемо сви бити „чиповани“), неки ће такве људе спремно назвати примитивцима и ниже образованим људима, али стварност их негира. Ево зашто:

За разлику од древне прошлости, када се вакцинацији против опасних заразних болести у свету углавном противило необразовано становништво (познат је пример с краја 18. века, када је енглески фармер, који је први вакцинисао себе и децу против малих богиња, исељен из куће и Ови добри, али неуки људи су мислили да ће вакцинација људи вакцином против крављих богиња резултирати тиме да свима нарасту рогови и репови), Данас, када су у питању противници вакцинације против Ковид-19, главну реч на свету су образовали људи и интелектуалци – штавише, значајан број њих из медицинске и научне струке – и то не из „банана земаља“, већ из најбогатијих земаља . Масовно одбијање вакцинације грађана Србије и многих земаља света чињеница је која се нерадо признаје и за коју се преферира да се ћути. Према истраживањима, 86% британских родитеља уверено је да ће вакцина против коронавируса имати „озбиљне нежељене ефекте“, а готово половина њих категорично одбија да вакцинише своју децу.

У Немачкој противници вакцинације одржавају протестне скупове, као и грађани Њујорка и Лос Анђелеса.

Француски новинари у градовима питали су пролазнике да ли ће бити вакцинисани против Цовид-19, а већина је одговорила негативно са значајним објашњењем – не верују страним произвођачима, француском Министарству здравља или медијима.

Није ни чудо, имајући у виду да је француска влада, попут владе Калифорније, желела прогурати закон о универзалној обавезној вакцинацији, а било је сличних најава и у српском политичком врху, али на срећу од њих се одустало. Међутим, најаве о могућем увођењу „ковид пасоша“ за вакцинисане особе, који би им омогућили слободно кретање у јавном превозу и међународним путовањима, нису далеко од поменуте жеље, а налазе се на врло „клизавом терену“ са становишта људских права и слобода. сходно томе, поменути покрет је био забрањен особама које нису желеле да се вакцинишу.

У сваком случају, горе поменуте анкете говоре о разорним резултатима, о којима би многи у врху државних власти требали размислити и питати се, шта је пошло по злу у овој несрећној причи са глобалном пандемијом? Јер очигледно је да се не може све свести на неуспешну комуникацију вертикално и хоризонтално или на неуке грађане. Проблем је много дубљи и лежи у нечему сасвим другачијем од стања људске психе или степена људског образовања.

Комерцијализација медицине

Један од најважнијих узрока описаног стања је свакако комерцијализација лекова и фармацеутских производа. Ми у Србији смо тога добро свесни: довољно је сетити се „немара“ руководства око Института за вирусологију, вакцине и серуме „Торлак“.

Нажалост, данас се успешне и надасве сигурне вакцине и лекови у државним институцијама производе мање-више само у комунистичким земљама попут Кине или Кубе или онима у којима превладава жеља да се заштите национални интереси од свеприсутне глобализације, где су епидемиологија и вирусологија искључиво у надлежности влада и тамо где је приватном пословању забрањен или веома ограничен и контролисан приступ.

На западу, с друге стране, лекове и вакцине производе приватне компаније и трговци, и то су углавном гигантске мултинационалне фармацеутске компаније са нетранспарентним власништвом, али често иза себе имају низ скандала.

Недостаје владино улагање у биотехнологију

Још 2014. године, The New York Times је  написао да су владине инвестиције у биотехнологију практично нестале, а приватници су упали у настали вакуум. Финансирали су перспективне компаније и у њих су привукли научнике који су од тада радили за њих и за велике паре.

НИТ је тада написао: „Милијардери са великим идејама приватизовали су америчку науку“.

Али које су ове идеје остале непознате јавности, као и круцијално питање, зашто су одлучили да инвестирају у биотехнологију и извуку је из „крила државе“ и шта од ње очекују?

Поред тога, неке велике фармацеутске компаније у Сједињеним Државама воде се против бројних тужби против повређених – корисника неких њихових препарата. То су дуготрајни и неизвесни процеси, иако су на први поглед врло јасни и често не би требало да иду у прилог овим мега-корпорацијама. Међутим, њихова моћ и огромно богатство најбоља су препрека милионима штете коју морају платити за штете које се увек односе или на губитак живота или на трајно оштећење здравља. И ту лежи највећи проблем – тешко је знати кога заправо тужити за своју несрећу, док у случају монопола који је држава увек имала „на здравље“ становништва, овај проблем није постојао, односно кривац би се лако препознао ако би било потребно.

Тужбе против Фајзера

Фајзер је средином деведесетих оптужен да је илегално тестирао свој нови антибиотик на деци у Нигерији. Неколико деце је умрло. Језиви детаљи о ономе што се догађа могу се наћи у роману Џон Ле Каре Верни вртлар и његовој филмској адаптацији. Нигеријска влада тужила је компанију за 6,9 милијарди долара, а поступак је још увек у току. Током суђења појавиле су се информације о могућем подмићивању државног адвоката од стране менаџера компаније Фајзер, медицинске евиденције жртава и други документи су непрестано нестајали – генерално, све ово је значајно нарушило углед компаније.

У 2015-2016. Стотине америчких тужби поднето је против компаније Фајзер, тврдећи да антидепресив компаније доводи до деформација новорођенчади. Компанија се борила против оптужби, али „репови“ су, кажу, остали.

Компанија је 2019. године оптужена за недовољно тестирање једног од својих лекова који сада има канцерогени ефекат, односно промовише развој тумора.

Моћна компанија и њени искусни правници у сваком појединачном случају увек могу рећи да су то лажи или подметања конкуренције итд. Али бројни скандали несумњиво остављају негативне последице у погледу поверења јавности.

Тајанствени „Модерни“

Још један произвођач вакцине против Ковид-19, коју би ЕУ могла да одобри ових дана, је америчка биотехнолошка компанија „Модерна“. За разлику од „Фајзера“ и његових послова, одликује се врло кратком историјом и значајном мистеријом везаном за инвестиције, односно власника имовине. Основан је тек 2011. године, када је неко у њега уложио две милијарде долара. Није јасно коме заиста припада.

Током свог кратког века „Модерна“ није објавила готово ништа научно или у специјализованим публикацијама ове врсте, што раде све реномиране фармацеутске и сличне компаније с циљем проналажења додатних инвеститора – и приватних и државних.

Нису га узалуд амерички медији називали „најтајанственијом светском биотехнолошком компанијом“, док њени највиши менаџери признају да намерно послују „у стелт технологији“ (невидљиви), док се компанија чува попут војне базе. О познатом научном часопису Сциенце постоји само један чланак о „Модерном“.

Сва ова мистерија не улива самопоуздање. Штавише, „Модерна“ у девет година рада није представила јавности ниједну вакцину или лек – баш ништа. Па шта онда ови људи раде тамо, можда је то питање од милион долара? Можда спасу свет? Па ипак, они су сада осмислили свој први производ – погледајте чуда, ни мање ни више него само вакцину против коронавируса .

С друге стране, прошле недеље забележен је велики заокрет у понашању једне од највећих светских фармаколошких корпорација – моћне британско-шведске фармацеутске компаније АстраЗенека. Наиме, након негативног шока изазваног тестирањем њихове вакцине против Ковид-19 (познате и као оксфордска вакцина) и који је показао своју ефикасност од само 70 одсто, компанија је одлучила да тражи „загрљај“ ни више ни мање него – „Мајке“ Русије!

Почетне и врло ружне изјаве о руској вакцини против коронавируса спутник В  које су  се могле чути од појединих политичара и медија у САД и ЕУ све више уступају место професионалним и трезвеним изјавама из струке, укључујући изјаве конкурената – реномираних западних фармацеутских компанија. Кућа. Дакле, стереотипне тезе о томе како нешто добро не може доћи из Русије, а посебно не може доћи брже од других, очигледно падају у воду.

Када су у августу избиле вести да је Русија прва на свету одобрила  Спутњик В  против Ковид-19, након почетног шока и „бацања блата“ на њега, руски научници су рекли једну реченицу која вероватно погађа ствар: они су често најједноставнији решења и најбоља за најсложеније проблеме . Иначе, руска вакцина се показала као најјефтинија, а осим тога, не захтева куповину било каквих скупих расхладних уређаја са течним азотом итд. (Што је велики проблем сиромашних земаља света) – ни за транспорт ни за складиштење. Може се годинама чувати у обичним фрижидерима. Све је то тешко онима који нуде своје препарате против Ковид-19 по високим ценама и искључиво у сврху огромне добити.

АстраЗенек је прошле недеље потписала меморандум о сарадњи у борби против коронавируса са  руским Центром Гамалеа   (произвођачем вакцине  Спутник В ), руским фондом за директна улагања и Р -Пхарм . Истим поводом, извршни председник „АстраЗенеке“ Паскал Сорио изјавио је да ће комбинација вакцине Спутник В  и „АстраЗенека“ пружити флексибилност програму вакцинације (инфо: РИА).

„Честитао бих руским научницима Института Гамалеи, као и Руском фонду за директне инвестиције на развоју прве светске вакцине против КОВИД-19, која је недавно показала не само имунолошки одговор већ и ефикасност и заштиту у хоспитализацији“, рекао је Сорио током видео конференције поводом потписивања меморандума.

„Важни су напори на комбиновању различитих вакцина, ово ће омогућити флексибилност у програму вакцинације, омогућиће лекарима, медицинским сестрама да вакцинишу пацијенте вакцинама које желе, или могу комбиновати вакцине, побољшати имунитет, ефикасност комбиновањем две врсте вакцина. Стога ће сарадња између Центра Гамалеа и наше вакцине бити корисна “, рекао је председник АстраЗенеке. Такође је рекао да су странке започеле планирање програма који ће обухватити неколико земаља.

„Спремни смо да искористимо руске клиничке могућности, ово је одлична сарадња. Ово ће бити јединствена сарадња у свету између два произвођача вакцина и надам се да ће нам пружити бољу заштиту. Такође мислим да ће подстаћи исте комбинације широм света. Још једном бих желео да признам снагу руских научника и одличан рад Института Гамалеа “, рекао је Сорио.

И на крају – шта рећи? Поменуте речи вође британског фармацеутског гиганта звуче прилично нестварно након почетне хајке на руске научнике, па чак и овогодишњег увођења америчких санкција против појединих руских фармацеутских компанија укључених у проналазак вакцине против коронавируса. Случајно или не, два дана пре британске здравствене регулатора одобрена, поред наведеног Фајзер , на АстраЗенека вакцине против Ковид-19. Да ли је услов да АстраЗенека не сарађује са поменутим руским институтима можда у позадини те одлуке , још увек није познато.

У сваком случају, све ово указује на само једно: у свету се води велика трка за вакцином против Ковид-19. Али не раса вакцина са племенитим циљем да спасу људе, већ раса вакцина раздора – оних које ће омогућити огроман профит компанијама и трговцима који успеју да их наметну другима. У том циљу биће упрегнути сви могући механизми: лобисти из свих утицајних кругова – политичких, медијских, војно-безбедносних, који ће лако поделити „колач“ зараде.

И ту се враћамо на почетак овог текста и дајемо одговор на насловно питање, зашто људи беже од вакцинације? Због комерцијализације здравствене заштите – медицине и фармакологије – и повлачења државе из удара моћног приватног капитала; за очигледно вишемесечно одбијање међусобне научне и међународне сарадње да би се пронашла вакцина под плаштом идеолошких оптужби и омаловажавања других, иако би се таква међународна сарадња наметнула као неопходна у светлу пандемије; због деградације система вредности уопште и стављања приватних интереса, богатства и моћи испред јавног; због потпуног недостатка морала, критичког мишљења, храбрости и одговорности за јавно изражавање мишљења од стране оних који би то требало да учине (одговорни политичари и научници),

Али очекивања од таквог позитивног понашања одговорних људи, која се донедавно у свету схватала као нормално, сада, у овом новом свету крајњих лажи и манипулација – спадају у подручје научне фантастике или пуког идеализма.

З.М.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/zasto-se-ljudi-plase-vakcinacije-sta-je-poljujalo-poverenje-u-nauku/

2 comments

    • Lale on 06/01/2021 at 10:05

    A kad će vakcinacija u Palanci da počne?

    • Miodrag on 06/01/2021 at 07:48

    Odličan tekst.

Komentari su onemogućeni.