Početna » ЗАШТО СЕ ПОКОЈНИКУ ДАЈЕ БАШ 40 ДАНА? У ХРИШЋАНСТВУ ОВАЈ БРОЈ ИМА ИЗУЗЕТАН ЗНАЧАЈ

ЗАШТО СЕ ПОКОЈНИКУ ДАЈЕ БАШ 40 ДАНА? У ХРИШЋАНСТВУ ОВАЈ БРОЈ ИМА ИЗУЗЕТАН ЗНАЧАЈ

од Паланка данас
0 Коментар

По хришћанском веровању, душа покојника четрдесети дан од смрти одлази на небо, када породица и родбина излазе на гробље, а многи људи који су у жалости само у овом периоду носе црну одећу.

Иако научна истраживања указују да процес нормалног туговања траје око 40 дана, јер у том периоду особа има сталне налете сећања на изгубљену особу и присећа се проживљених тренутака са том особом, што је праћено осећањем туге, жалости, плачем и осећањем телесне малаксалости, симптоматично је што се баш овај број јавља у бројним православним обичајима, па чак и кад се они односе на рецептуре справљања природних лекова, према којима оно траје баш 40 дана.Примера ради, пипадници неких племена са Папуа Нове Гвинеје броје један, два, много. По томе је три исто што и 303, односно, све веће од два је много.

Kод Старих Словена тај “гранични број” био је 40, па се покојнику даје помен после 40 дана, а деци до 40 дана се не иде у госте.

Руси и дан данас имају број 40 као гранични, попут наших, односно латинских 100. Док се у Србији каже – стопут сам ти рекао, пре сто година, сто пута сам ишао, дотле Руси користе исте изразе, само са 40.

Према Библији, потоп је настао након што је киша падала 40 дана и 40 ноћи. Након крштења на реци Јордан, Исус се повукао у осаму у пустињу где је провео 40 дана.

Мојсије је постио 40 дана пре него што је ишао по плоче с десет божјих заповести. Пророк Илија путовао је 40 дана по пустињи.

Исто тако, четрдесетог дана од васкрсења Христос се вазнео на небо, тако да по хришћанском веровању и душа покојника, четрдесети дан од смрти, одлази на небо. Петровски пост траје око 40 дана, Божићни тачно 40 дана.Постоје разне претпоставке о периоду од четрдесет дана и година, али заједничко за ове периоде је чињеница да су сви били периоди припрема: број 40 симболички означава припремини период, који је долазио пре било ког важног догађаја.

У хришћанству број 40 је симбол искушења и усавршавања, време чекања и припрема, као што се може приметити у Библији.

И у јудаизму, и у исламу, 40 дана је период прочишћавања. У савременом друштву процес прочишћавања се назива карантина (qуарантине) који је првобитно трајао 40 дана како му и само име каже.

Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept