ЗАТВАРАЈУ СЕ НЕАКРЕДИТОВАНА ОДЕЉЕЊА НА ПОЈЕДИНИМ ФАКУЛТЕТИМА

Министарство просвете, науке и технолошког развоја упутило је допис свим високошколским установама државним и приватним да „хитно” од 1. септембра угасе неакредитована истурена одељења.

Ресорни министар Младен Шарчевић рекао је да је допис отишао на адресе свих факултета и високих струковних скола у Србији и државних и приватних.

– Већ од 1. септембра све инспекције биће на терену – рекао је министар за Танјуг и додао да су предвиђене и санкције за све оне који то не учине: за физичка лица од 200.000 динара, а за правна лица два милиона динара.

– Ако се оглуше, следећи корак је одузимање лиценце високошколској установи – нагласио је Шарчевић.

Упитан шта ће бити са студентима, он је рекао да ће факултети морати да их пребаце из истурених одељења у матична седишта факултета и високих струковних школа.

– Уколико не буду у могућности да студенте пребаце у матична седишта биће у обавези да свима врате новац, а студентима ће бити отворена врата других факултета – нагласио је министар.

Он је додао да многи себи “олакшавају живот лажним дипломама”, те да се томе мора стати на пут.Државни секретар Министарства просвете Владимир Поповић апеловао је на будуће бруцоше да не уписују студије на неакредитованим истуреним одељењима, пошто ће се затворити од 1. септембра. Студенти, како каже, биће заштићени и факултети ће морати да им омогуће да студије наставе у матичним седиштима факултета.

Преко просветне инспекције која ће, како каже, од 1. септембра кренути у ригорозну контролу, министарство ће покушати да тај проблем реши.

Подсетимо, претходни покушај затварања преко стотину истурених одељења приватних и државних факултета био је 2012. године. И тада су у Министарству просвете поручили да је крајње време да се уведе ред и у овој области и да ће просветни инспектори кренути у строге контроле.

– Законом је јасно дефинисано да свако истурено одељење мора да има акредитацију, исто као и матични факултет. Контролисаћемо и стране факултете који раде код нас. Сви они имају акредитације матичних факултета и не морају да се акредитују код нас, али морају да добију дозволу за рад од Министарства просвете – рекао је тада начелник Републичке просветне инспекције Велимир Тмушић.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/zatvaraju-se-neakreditovana-odeljenja-na-pojedinim-fakultetima/