ЗАВРШЕНИ РАДОВИ НА РЕКОНСТРУКЦИЈИ КУХИЊЕ ПУ „ЧИКА ЈОВА ЗМАЈ“

Више од 350. 000 евра  уложено је у реконструкцију централне кухиње Предшколске установе „Чика Јова Змај“, која оброцима снабдева све дечије вртиће на подручју општине Смедеревска Паланка. Ова кухиња, смештена у објекту вртића „Плави чуперак“, која припрема више од 2000 оброка дневно, није обнављана од како је направљена, пуних педесет година.


-Оно чиме се ми поносимо данас, а чиме ће се поносити генерације које долазе, јесте да смо направили једну од  најсевременијих  кухиња у вртићима у Србији, изјавио је председник општине, Никола Вучен. Нова технологија припремања хране уз помоћ савремених уређаја, новим немачким и словеначким машинама, у потпуно новом, уређеном простору са кухињским елементима израђених по посебним стандардима, омогућиће лакши и ефикаснији рад куварима, пекарима, нутриционистима и другим радницима који раде у овом објекту.

То подразумева измену комплетног јеловника и коришћење нових метода спремања  оброка – коришћење паре и других савремених начина који не подразумевају употребу уља. Kухиња у свом саставу има нову пекару и послатичарницу коју до сада нисмо имали, где ће се припремати пецива и слатки оброци за малишане.
-Створили смо услове да повећамо капацитете припреме оброка, тако да у једном дану, у овом новом простору, може да се припреми око 10.000 оброка, каже Вучен.

У склопу кухиње налази се и посебна просторија за одлагање прљавог посуђа,  где ће само за осам минута,  уз помоћ посебне машине за прање и дезинфекцију, посуђе бити спремно за поновну употребу.

У оквиру овог пројекта, адаптације кухиње у ПУ „Чика Јова Змај“, комплетно је уређена и вешерница. Опремљена је новим, савременим машинама за прање, сушење и дезинфекцију веша. -Оваквим улагањем смо доказали и показали да овај подухват није био само политички проблем, већ проблем свих нас.

Неулагати у нешто што је будућност, а то су свакако наша деца, је незамисливо. Kао локална самоуправа , поносни смо на овај објекат и срећни што смо наменсака средтва, која смо добили од Министарства за државну управу и локалну самоуправу, уложили у праву ствар, рекао је председник општине, приликом обиласка реновиране кухиње. Он је захвалио држави, председнику Вучићу и Влади Републике Србије на пажњи, разумевању и великој помоћи пруженој општини Паланка . -Дугујемо велику захвалност држави која је препознала да Смедеревска Паланка крупним корацима иде напред, као и председнику Александру Вучићу који је имао разумевања за све нас. Знајући да је Смедеревска Паланка толико година уназад била у мраку, заборављена од свих, он је својим личним залагањем помогао да Паланка и њени суграђани стану на ноге. Такође захвалност дугујемо Влади Републике Србије која је кроз овакве пројекте дозволила да будемо равномерно заступљени у развоју и препороду Србије.

 

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/zavrseni-radovi-na-rekonstrukciji-kuhinje-pu-cika-jova-zmaj/