ЗБОГ АМБИЦИОЗНИХ РОДИТЕЉА ДЕЦА У СРБИЈИ СВЕ КАСНИЈЕ ПРОГОВОРЕ

Све је више деце у Србији који са три године не знају ни да причају, а када проговоре то учине на неком искривљеном енглеском језику. Такође, сведоче логопеди, имали су и случајеве петогодишњака који под притиском родитеља причају само енглески језик, српски готово да не говоре или веома скромно, због чега имају проблем да се уклопе у вршњачку групу.

Све је више случајева да деца прве речи проговарају на енглеском или још чешће, на измишљеном, који је нека мешавина енглеског и српског језика.

Родитељи се поносе и мисле да је дете напредовало, док логопеди упозоравају да то може да доведе до трајних последица које се годинама исправљају, у виду проблема са читањем, писањем и споразумевањем са околином и вршњацима, пишу “Новости”.

Све чешћа је појава да амбициозни родитељи у раном узрасту дете уче страном језику, пре него што је савладало матерњи. У понуди школа страних језика могу да се пронађу програми већ од прве године живота, док се у приватним вртићима нуди учење два страна језика истоврмено, пре треће године живота.

Сматрајући да је енглески језик преко потребан, док ће српски језик, свакако, научити с временом, родитељи се одлучују на дете у најранијем узрасту “прилагоде”.

Оно што је свима заједничко, јесте податак да је употреба технолошких справа, од телефона до таблет рачунара, знатно утицала на појаву овог проблема.

Уколико укућанини не проводе довољно врмена са дететом, читају им приче, песме, разговарају, него малишанима пуштају цртане филмове и игрице, може да дође до озбиљних последица по психички и ментални развој.

Јасна препорука стручњака јесте да дете до треће године најпре треба да савлада матерњи језик, наког чега постаје довољно зрело за учење страних.

Новости

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/zbog-ambicioznih-roditelja-deca-u-srbiji-sve-kasnije-progovore/