ЗБОГ ФИНАНСИЈСКИХ МАЛВЕРЗАЦИЈА ХАПШЕЊА У ВЕЛИКОЈ ПЛАНИ И СМЕДЕРЕВУ

Припадници Министарства унутрашњих послова у претходних неколико дана, у више одвојених акција ухапсили су 30 особа због постојања основа сумње да су у периоду од 2010. године до данас починили више коруптивних кривичних дела, којима су буџет Републике Србије, буџете локалних самоуправа и друга привредна и физичка лица оштетили за око 21,5 милиона евра.


Припадници Министарства унутрашњих послова у Смедереву ухапсили су вршиоца дужности одговорног лица акционарског друштва „Млекара Плана“ Б.П. (1959), због постојања основа сумње да је починио кривично дело повреда права по основу рада и права из социјалног осигурања и неуплаћивање пореза по одбитку.

Постоје основи сумње да Б.П, са још једним лицем против кога је поднета кривична пријава у редовном поступку, од марта 2014. до августа 2016. године, приликом исплате зараде радницима није уплаћивао обрачунате порезе и доприносе чиме их је оштетио за 15.052.000 динара и ускратио им право на здравствено осигурање.


Припадници Министарства унутрашњих послова у Смедереву, у сарадњи са Пореском полицијом, ухапсили су одговорно лице предузећа “Металик-Смедерево“ Љ.А. (1970), због постојања основа сумње да је починио кривична дела пореска утаја и фалсификовање службене исправе.

Постоје основи сумње да је Љ.А. од фебруара до маја 2016. године набавио секундарне сировине, које није приказао у пословним књигама.

У циљу прикривања кривичног дела, како се сумња, Љ.А. је набавио  фалсификоване фактуре које су наводно биле издате од једног предузећа за рециклажу, у вредности од 12.209.300 динара.

На овај начин, пошто набавка сировина није била приказана и обрачуната у пореским пријавама, осумњичени је буџет Републике Србије оштетио за 1.320.766 динара.

Љ.А. је уз кривичну пријаву приведен Основном јавном тужилаштву у Смедереву, а против три особе од којих је набављао сировину биће поднета кривична пријава у редовном поступку.


Припадници Министарства унутрашњих послова у Смедереву, у сарадњи са Пореском полицијом, ухапсили су овлашћено лице за заступање привредног друшта „Рециклажни центар-прерада“ и „Тотал сировина промет“ З.Р. (1971),  због постојања основа сумње да је починио кривична дела злоупотреба положаја одговорног лица, пореска утаја и фалсификовање службене исправе.

Сумња се да је З.Р. од 2012. до краја 2014. године, као заступник привредних друштава „Рециклажни центар-прерада“ и „Тотал сировина промет“ са њихових рачуна, на основу фалсификованих откупних листова, подигао 18.087.609 динара.

Тај новац, како се сумња, није приказан као приход у пореским пријавама, па је осумњичени на тај начин оштетио буџет Републике Србије за 3.445.639 динара.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/zbog-finansijskih-malverzacija-hapsenja-u-velikoj-plani-i-smederevu/