ЗБОГ УВОЂЕЊА ИНФОРМАТИКЕ ШКОЛЕ ДОБИЈАЈУ 5000 КОМПЈУТЕРА

Школе у Србији добиће 5.000 нових компјутера, како би све имале потребне услове за увођење информатике као обавезног предмета. Део компјутера отићи ће у образовне установе које их сада уопште немају, а остатак у школе којима је потребно рачунарско појачање. До краја маја интернет ће стићи у баш сваку школу у Србији, мада је већина и до сада била „на мрежи“.

Прошле године информатика није постала обавезан предмет у петом разреду основне школе, јер је Национални просветни савет такав предлог одбио, процењујући да школе нису довољно опремљене. Сада је план усвојен, информатика постаје обавезна, а у школама су техничке припреме у току.

Школама ће интернет обезбеђивати АМРЕС, Академска мрежа Републике Србије. Они су задужени за мрежу до објеката, а даље ће систем одржавати школе.

Како би систем функционисао током целе године, осмишљено је одржавање опреме на три различита нивоа. Први је на наставницима, који су дужни да проверавају да ли су исправни мишеви и тастатуре, а компјутери укључени у струју. Како Министарство просвете тренутно нема у буџету средства за поправке компјутера, предвиђено је да локалне самоуправе током ове године сносе трошкове сервисирања. Касније ће трошак за компјутерски сервис бити предвиђен у буџету. За трећи, администраторски ниво проблема на просветној мрежи биће задужено 20 ИТ стручњака, који ће радити на нивоу целе Србије. Они ће моћи да из своје канцеларије, уласком у систем сваке школе, отклоне проблеме.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/zbog-uvodjenja-informatike-skole-dobijaju-5000-kompjutera/