ЗБОГ ВЕЛИКОГ ИНТЕРЕСОВАЊА ПРОДУЖЕН РОК ЗА ИПАРД ПОДСТИЦАЈЕ ЗА СЕОСКИ ТУРИЗАМ

Србија има потенцијала за развој сеоског туризма и да ће све то да заживи поготово у овој ситуацији када се све више окрећемо домаћем туризму и када је у свету популаран рурални туризам.

Све се више људи одлучују за боравак у природи на селу, а Србија нема довољно капацитета да задовољи све потребе, а има много атракција и потенцијала. Угоститељи који желе да унапреде своју туристичку понуду или тек започну бављење овом делатношћу у руралним подручјима Србије, на овај начин моћи ће да добију подршку у оквиру ИПАРД Мере 7. ИПАРД програм је финансијски инструмент за подршку ЕУ у области руралног развоја и пољопривреде.

Помоћ је намењена директно корисницима, односно пољопривредним произвођачима – правним и физичким лицима, а одговорност за управљање овим програмом и његово спровођење у Србији сносе Министарство пољопривреде и Управа за аграрна плаћања. Новина ове године је Мера 7 – Диверзификација пољопривредних газдинстава и развој пословања, која се односи на сеоски туризам. Иначе, ово је први пут да се рурални туризам у Србији финансира преко ИПАРД фонда.

У ИПАРД пројектима који се односе на рурални туризам постоји низ новина у односу на пројекте и јавне позиве које смо до сада имали, а то су позиви за суфинансирање инвестиција у набавку машина и механизација изградњу и опремање Фарми складишних простора – стакленика воћњака или пак објеката за прераду воћа, поврћа, меса, млека и јаја и грожђа.

Процедура није једноставна нарочито ако је реч о изградњи и адаптација објекта, а таквих инвестиција је највише у оквиру ове мере.Корисно је за све заинтересоване да знају да је први услов за учешће у овом јавном позиву, било да конкурише физичко лице, предузетник, микро или мало предузеће, газдинство уписано у регистар пољопривредних газдинстава, у активном статусу.

Када се инвестиција приведе крају мора бити испуњени и услов који се односи на категоризацију сеоског домаћинства односно објекта за смештај гостију. Услед тренутне епидемиолошке ситуације и великог интересовања корисника, рок за подношење захтева у складу са Првим јавним позивом за подношење захтева за одобравање пројекта за ИПАРД подстицаје за диверзификацију пољопривредних газдинстава и развој пословања продужен је до 31 октобра 2020. године. . Подношење захтева за ИПАРД подстицаје инвестицијама у рурални туризам почело је 01. јула 2020. године, а првобитни рок је био 01 октобар 2020. године.

Они који реализују инвестиције у складу са ИПАРД правилима и процедурама могу да рачунају на подршку од чак 300.000 евра по пројекту.

Петровић Снежана,дипл.инж,
ПССС Смедерево

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/zbog-velikog-interesovanja-produzen-rok-za-ipard-podsticaje-za-seoski-turizam/