ЗДРАВКА СИМИЋ НА ДРУШТВЕНОМ ДИЈАЛОГУ О ПРЕДЛОГУ СТРАТЕГИЈЕ ОБРАЗОВАЊА ДО 2030. ГОДИНЕ

У Палати Србије одржан је јуче тематски друштвени дијалог у вези са Предлогом стратегије развоја образовања и васпитања у Републици Србији до 2030. године, са посебним освртом на образовање националних мањина.

Дијалог су, уводним говорима, отворили министар и први потпредседник Владе Бранко Ружић, министарка Гордана Чомић, те председник скупштинског одбора др Муамер Бачевац.

Здравка Симић, из Смедеревске Паланке, члан националног савета Рома одбора за образовање, је била присутна на дијалогу, и том приликом је изнела ставове ромске заједнице: важно је да свако дете има права на образовање самим тим јако је важно да се укине квота лимитирања за упис студената ромске заједнице на факултете,  да квота од 1% која је тренутно у стратегији се повећа или укине како би свој деци из ромске заједнице омогућила образовање.

Самим тим ромска заједница повећава образованост ромске структуре у заједници и стварање ромске елите образованих Рома. Једна од пресложених мера је да се прошири мрежа педагошких ромских асистената да се повећа број. Педагошки асистенти су препознати одлични локални механизми који су пружали велику подршку породицама и ученицима који нису имали техничке уређаје. Трећи предлог мера је био да се повећа број наставника ромског језика у основне и средње школе, као и и упитници и анкетирање за породице који желе да уче изборни предмет ромски језик са елементима националне културе и да се повећа транспаретност.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/zdravka-simic-na-drustvenom-dijalogu-o-predlogu-strategije-obrazovanja-do-2030-godine/