Početna » Zelena tranzicija redukuje gasnu mrežu

Zelena tranzicija redukuje gasnu mrežu

од Паланка данас
0 Коментар

 

Nemačko ministarstvo privrede računa da će se uporedo sa do 2045. planiranim ubrzanim razvoja eksploatacije nefosilnih goriva, u zemlji uporedo smanjivati i mreža za distribuciju gasa.„Do tada mora gas mora biti napušten“ kao izvor energije. Mreža distribucije gasa u sadašnjem obliku i obimu tada više neće biti potrebne“, navodi ministarstvo u dokumentu na svom sajtu.

Nemačka u skladu sa zakonom o zaštiti klime do 2045. treba da postane klimatski neutralna, dakle da ne emituje više štetnih klimatski gasova nego što ih se može neutralisati.

Pored ostalog, navodi dokument, u međuvremenu treba da razjasni kako da izbegne dalje širenje infrastrukture za snabdevanje gasom i kako da „postojeće gasne konektore odvoji i demontira“.

Mreže za distribuciju gasa u prvom redu opslužuju domaćinstva za grejanje, industriju i lokalne elektrane.

„U kojoj meri će ta mreža biti potrebna posle 2045. zavisiće i od toga koliko će moći i u kojoj meri da se koristi za distribuciju vodonika“, piše u dokumentu.

Dodaje se da je to delom moguće uz komplikovanu modifikaciju, i da zato „treba poći od toga  da će se sadašnja mreža za distribuciju veoma smanjiti sa sadašnjih više od 500.000 kilometara“.

Ministarstvo ocenjuje da će mnogi korisnici ubuduće centralno grejanje ili toplotne pumpe na struju.

„Decentralizovana distribucija vodonika, posebno individualnim korisnicima odnosno domaćinstvima, čini se u ovom trenutku … malo verovatnom“, zaključilo je ministarstvo.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept