ЖЕЛЕЗНИЦА УВОДИ ВОЗ НА РЕЛАЦИЈИ КРАГУЈЕВАЦ-МЛАДЕНОВАЦ ПРЕКО ЛАПОВА-ПЛАНЕ-ПАЛАНКЕ

У железнички саобраћај од 1. октобра уводи се нови воз, који ће из Kрагујевца полазити у 4.09 часова и у Лапово стизати у 4.40, а у Младеновац у 5.43, саопштиле су Железнице Србије.

У Младеновцу ће путници моћи да преседну у БГ Воз и у 6.07 сати кренуо за Београд Центар. У железничку станицу Београд Центар воз стиже по реду вожње у 7.30.

Путници из станице Београд Центар могу да крену БГ Возом у 15.56 сати и да стигну у Младеновац у 17.20 сати.

Почев од 1. октобра, уводи се у саобраћај нови воз који ће свакодневно полазити из Младеновца у 17.25 сати и стизати у Лапово у 18.19 сати, а у Kрагујевац у 18.56 сати.

Осим тих возова, који из Kрагујевца и Лапова преко Младеновца остварују саобраћајну везу са Београдом, од 1. октобра биће уведен у саобраћај још један између Kрагујевца и Лапова.

Тако ће свакодневно воз из Kрагујевца полазити у 20.30 сати и стизати у Лапово у 21.01 сати, док ће воз из Лапова полазити у 3.25 сати и стизати у Kрагујевац у 3.56 сати.

Возови између Kрагујевца и Младеновца стају у следећим железничким станицама: Јовановац, Бадњевац, Баточина, Лапово, Лапово Варош, Велика Плана, Паланка и Kусадак. БГ Воз стаје у свим станицама и стајалиштима између Младеновца и Београд Центра.

Увођење у саобраћај нових возова између Kрагујевца и Лапова, омогућено је захваљујући реконструкцији 28 километара ове пруге, први пут након пола века.

Од 1. октобра, након завршетка реконструкције пруге, возови ће између Kрагујевца и Лапова моћи да саобраћају брзином од 100 километара на сат, а осовинска носивост пруге биће повећана са досадашњих 18 на 22,5 тона по осовини, саопштавају железнице.

Kако наводе, Инфраструктура железнице Србије у претходних нешто мање од седам месеци, реконструисала је ту пругу сопственим средствима, радном снагом и механизацијом, у оквиру трогодишњег програма обнове регионалних пруга у Србији.

Вредност радова износи укупно 11 милиона евра. Радови су обухватили замену шина, прагова и туцаника, као и регулисање колосека.

Због вишедеценијског неодржавања пруге, између Kрагујевца и Лапова пре реконструкције брзине возова биле су смањене на свега 40 километара на сат, са већим бројем деоница на којима је она била ограничена на свега 10 – 30 километара на сат.

Пруга Kрагујевац – Лапово изграђена је 1887. године. Изградња пруге Kрагујевац – Лапово почела је 1885. године, а пруга је предата у саобраћај 3. марта 1887. године. Пруга Лапово – Kраљево прва је у Србији коју је изградила и њоме управљала држава, док су претходне пруге у нашој земљи градили и експлоатисали француски концесионари.

Последњи пут реконструкција ове пруге урађена је пре 50 године. За 2020. годину планирана је и реконструкција пруге Kрагујевац – Kраљево (56,6 км).

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/zeleznica-uvodi-voz-na-relaciji-kragujevac-mladenovac-preko-lapova-plane-palanke/