ЖЕЛЕЗНИЦЕ СРБИЈЕ: ТОКОМ ВАНРЕДНОГ СТАЊА 4.363 ТЕРЕТНА ВОЗА

Од почетка ванредног стања због епидемије вируса корона до краја априла, „Инфраструктура железнице Србије“ организовала је саобраћај укупно 4.363 теретна воза, односно свакодневно просечно око 95 возова.

Од тог броја, у међународном робном железничком саобраћају српским пругама саобраћало је укупно 1.283 теретна воза, а једини гранични прелаз преко кога теретне композиције нису пролазиле био је Богојево.

У унутрашњем железничком саобраћају током ванредног стања било је укупно 3.080 теретних возова, саопштиле су Инфраструктуре железнице Србије.

„Србија Карго“, државни оператер у робном железничком транспорту, имао је највише теретних возова – чак 3.451.

Такође, шест приватних оператера током ванредног стања имало је на српским пругама укупно 912 теретних возова.

Највећи број возова саобраћао је на железничком правцу Суботица – Панчево – Прешево, затим на пругама Коридора 10, као и на барској прузи.

Теретним возовима на српским пругама током трајања ванредног стања превожене су сировине неопходне домаћој привреди за производњу, производи за потребе становништва, као и грађевински материјали и опрема за највеће и најзначајније инфраструктурне пројекте у Србији.

Запослени у „Инфраструктури железнице Србије“ током ванредног стања редовно обављају све своје активности на одржавању железничке инфраструктуре, како би теретни саобраћај на српским пругама и у отежаним условима функционисао по реду вожње, безбедно и без застоја.

„Инфраструктура железнице Србије“ предузела је мере да српске пруге спремно дочекају постепену нормализацију путничког железничког саобраћаја почев од 4. маја, након пуних 43 дана од како је он у потпуности био обустављен.

Донета је одлука да се додатно изврши комплетан преглед свих пруга пре поновног успостављања путничког железничког саобраћаја.

У складу са том одлуком стручне служне „Инфраструктуре железнице Србије“ током претходне недеље обавиле су додатну ванредну контролу железничке инфраструктуре у Србији, а посебно пруга Панчево – Орловат – Нови Сад, Београдског железничког чвора, као и нишке и барске пруге.

Такође, мерна кола „Инфраструктуре железнице Србије“ обавила су претходних дана мерења геометрије колосека и технички надзор над српским пругама.

Иако су током ванредног стања железнички објекти, посебно станице одржавани и дезинфиковани, у току су и активности на њиховом додатном чишћењу и дезинфиковању пре нормализације путничког железничког саобраћаја.

Протеклих дана чишћене су главна престоничка железничка станица Београд Центар, као и подземна станица Вуков споменик, а активности се континуирано одвијају и на читавој територији „Инфраструктуре железнице Србије“.

Танјуг

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/zeleznice-srbije-tokom-vanrednog-stanja-4-363-teretna-voza/