петак, јун 21, 2024
Početna » ЖЕЛИТЕ ЛИ ДА ПРИСТУПИТЕ “КОБРАМА”:Отворен нови конкурс за пријем у специјалне јединице Војске Србије

ЖЕЛИТЕ ЛИ ДА ПРИСТУПИТЕ „КОБРАМА“:Отворен нови конкурс за пријем у специјалне јединице Војске Србије

Министарство одбране и Војска Србије расписали су данас конкурс за пријем нових припадника у 72. бригаду за специјалне операције и Одред војне полиције специјалне намене „Кобре“.

од Паланка данас
0 Коментар

Сви заинтересовани држављани Републике Србије до 30. година старости, који желе да на делу докажу одговорност, спремност, храброст и патриотизам, до 31. јула 2024. године могу поднети пријаве на конкурс за две специјалне јединице Војске Србије. Младићи и девојке, који задовоље прописане опште и посебне услове, биће упућени на одговарајућа медицинска тестирања и психолошке процене, а затим и на провере физичких способности.


Након испуњавања ригорозних здравствених, психолошких и безбедносних критеријума, кандидати ће бити упућени на селективну обуку, која се састоји из више елиминационих фаза. Најуспешнији међу њима добиће прилику да ступе у професионалну војну службу на одређено време у трајању од шест месеци, уз могућност продужења уговора о раду на период до три године и његовог каснијег обнављања.

Континуирана обука и усавршавање, као и рад са најсавременијом опремом и наоружањем будућност су оних који стану у строј ових елитних састава Војске Србије.

Кандидати који нису завршили војну обуку са оружјем такође имају могућност да се пријаве на конкурс, с тим што ће, пре упућивања на селективну обуку, морати успешно да савладају основну војну обуку.

Конкурс за пријем у специјалне јединице Војске Србије отворен је до 31. јула 2024. године, а заинтересовани кандидати детаљне информације о конкурсу за пријем у специјалне јединице могу пронаћи на следећем линку: https://www.mod.gov.rs/cir/konkurs-za-specijalne-jedinice-vojske-srbije.

Ковачевић: Лепо је и часно, али и захтевно бити припадник специјалних јединица

Потпуковник Бојан Ковачевић из 72. бригаде за специјалне операције изјавио је, говорећи о конкурсу који је данас расписан за пријем у специјалне јединице Војске Србије, да ће се процес селекције вршити у складу са одлуком о каријерном вођењу Министарства одбране и Војске Србије.

Ковачевић је за РТС рекао да је лепо и часно бити припадник специјалних јединица, али да је у одређеним тренуцима уједно захтевно и тешко.

„Пуно је одрицања, али пуно сатисфакције“, истакао је Ковачевић.

Навео је да се на конкурс могу пријавити сви кандидати који испуњавају опште и посебне услове.

„Општи услови су да су држављани Србије, да су пунолетни, да нису старији од 30 година, да имају најмање средњу стручну спрему, да су психофизички и здравствено способни, да нису кривично осуђивани и кажњавани, да у току није неки кривични поступак против њих, да су безбедоносно проверени и да су служили војни рок, односно прошли обуку са оружјем. На овај конкурс могу да се пријаве сви кандидати који су служили војни рок, односно прошли обуку са наоружањем и кандидати који нису служили војни рок – нису прошли обуку са оружјем“, навео је Ковачевић.

Према његовим речима, сви кандидати који желе да конкуришу могу да поднесу лично документацију на адресу Јабучки пут бб, 26000 Панчево или на наведену адресу путем поште.

Ковачевић наводи да кандидате чека најпре здравствени преглед и процена психолошких капацитета, након чега следи тест физичких способности.

„Кандидати који прођу проверу физичких способности, а претходно су прошли лекарске, здравствене и психолошке прегледе, биће подврнути безбедоносној провери, али претходно ће да потпишу писмену сагласност да се над њима изврши безбедоносна провера коју спроводи надлежни орган ВБА“, објаснио је Ковачевић.

Према његовим речима, кандидати који су служили војни рок и прошли обуку са наоружањем позивају се на селективну обуку, а кандидати који нису прошли обуку са наоружањем биће позивани на основну обуку.

„У пракси, прво позивамо кандидате који нису служили војни рок, са њима реализујемо основну обуку и онда се прикључују кандидати који су прошли ту војну обуку. Њима де факто од тог тренутка почиње селективна обука. Селективна обука и сам процес тог обучавања ће да се изводити на више локација и реона у Србији, значи војним комплексима и касарнама којима располаже Војска Србије“, рекао је Ковачевић.

Истакао је да ће кандидати, који постану припадници 72. бригаде за специјалне операције или одреда Војне полиције специјалне намене „Кобре“, проћи разне врсте обуке, између осталог, роњење и алпинизам.

Интензивне и индивидуалне обуке трајаће шест месеци.

„У том периоду они ће достићи практична и теоријска знања и вештине из тактике наоружања, војне обуке, ватрене обуке, физичке обуке и других садржаја обучавања који су потребни да би могли да успешно обављају почетне дужности у једној од ове две јединице. А даље процес њиховог усавршавања ићи ће у наредним циклусима две до три године“, рекао је Ковачевић.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept