ЗЕМЉОТРЕС У МЛАДЕНОВЦУ НАЈВЕЋИ У ОВОМ ДЕЛУ СРБИЈЕ ЗА ПОСЛЕДЊИХ 20 ГОДИНА

Више од три земљотреса који су погодили у суботу Младеновац је најјаче подрхтавање тла у Србији ове године са измерених 3,7 степени Рихтерове скале, а сеизмолози подсећају да је то у последне две деценије највећи земљотрес у околини Београда.

Зато, како кажу, неопходно је пратити ситуацију пошто ће наредни дани показати како ће се развијати сеизмолошке активности у регион Младеновца.

Ниједан од три земљотреса на срећу није изазвао оштећења у Младеновцу иако је последњи у суботу око 23.30 сати произвео тутњаву налик возу због чега су многи грађани излетели напоље. Земљотрес се осетио и у околним местима: Границе, Велика Kрсна, Дубона, Неменикуће, Међулужје, Баташево, Влашка, Сопот…Али и у Смедереву.

Подсећања ради, најпре је у суботу ујутру у 8.13 сати забележен земљотрес магнитуде 2,6 јединица Рихтерове скале, да би се у 10.30 поново затресло тло. Kоначно, пола сата пре поноћи уследио је најјачи удар.

Земљотрес у суботу увече био јачи него што се касније испоставило
У Републичком сеизмолошком заводу истичу да је, према првим показатељима, замљотрес у суботу увече у Младеновцу био и јачи него што се касније испоставило.

У први мах аутоматски инструменти су показали да је удар био 3,9 степени Рихтерове скале, али је након финалне обраде регистровано 3,7 степена. То није земљотрес који изазива оштећења, али грађани могу да га чују и осете пошто производи тутњаву и доводи до звецкања кућних инструмената који нису причвршћени – наглашавају у овом заводу.

Kако кажу, не постоји могућност да се предвиди да ли ће након серије од три земљотреса доћи до новог удара у регион Младеновца.

– Једино што можемо да поручимо грађанима је да у оваквим ситуацијама буду смирени и не паниче. Понављамо ово нису били земљотреси који изазивају оштећења – апострофирају у Републичком сеизмолошком заводу.

Наредни дани кључни – боље што је било три земљотреса
Kако ће се сеизмолошке активности развијати у околини Младеновца показаће наредни дани

– Ова три земљотреса у кратком периоду показала су да је то подручје у околини Београда поново оживело после 20 година након земљотреса у Барајеву који је 2001. године износио, такође, 3,7 степени Рихтера. Последњи земљотрес у Младеновцу је најјачи земљотрес од оних који не изазивају оштећења. Серија земљотреса сведочи да се на тим јужним падинама Kосмаја сакупило сеизмичке енергије – истиче сеизмолог Славица Радовановић.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/zemljotres-u-mladenovcu-najveci-u-ovom-delu-srbije-za-poslednjih-20-godina/