четвртак, јун 20, 2024
Početna » ЖЕНЕ СУТРА ОБАВЕЗНО МОРАЈУ ДА УРАДЕ ЈЕДНО! Славимо велику СВЕТИЦУ, верује се да ће вам донети ЗДРАВЉЕ, РАДОСТ И…

ЖЕНЕ СУТРА ОБАВЕЗНО МОРАЈУ ДА УРАДЕ ЈЕДНО! Славимо велику СВЕТИЦУ, верује се да ће вам донети ЗДРАВЉЕ, РАДОСТ И…

Сутра славимо велику мученицу

од Паланка данас
0 Коментар

Света мученица Еликонида рођена је у Солуну, и васпитана у благочешћу хришћанском. У време Гордијана и Филипа она пређе у Коринт где велегласно изобличи све оне који приношаху жртве идолима.Када је начелник Периније саветоваше да принесе жртву идолу Ескулапу, рече му Христова мученица: „Чуј ме, ја сам слушкиња Христова, а ко је Ескулап, не знам.

Чини што ти воља“. Због тога би изведена на суд и мучена страшним мукама. Бачена у огањ; из њеног се тела изли многа крв и погаси огањ, а она оста жива. Бачена пред лавове – лавови је се не додирнуше, но умиљаваху се око ње.

Пуштена у храм да, тобож, принесе жртве идолима, она полупа идоле и тиме још више озлоби мучитеља против себе. Док је лежала сва рањава у тамници, јави јој се сам Господ са архангелима Михаилом и Гаврилом, исцели јој ране, и утеши је и укрепи.

Потом би изведена на губилиште да буде посечена мачем. Пре посечења уздиже Елконида руке своје у висину и мољаше се Богу, да је Бог прими и придружи овцама Својим у огради небеској. Када сврши молитву, чу се глас с неба: „Приђи, крећи, готов је за тебе и венац и престо!“ Најзад би посечена мачем, и прими венац славе од Господа, коме се из љубави и жртвова као невино и чисто јагње.

Према народним обичајима, на сутрашњи дан у селима у јужној Србији жене и девојке плету венце од цвећа и ловора, јер се верује да ће им овај ритуал обезбедити добро здравље, живот пун радости и здраво потомство. Венац се чува у кући наредних седам дана.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept