Početna » ЖЕНСКИ МАРШ ЗА РАВНОПРАВНОСТ ЈОШ ТРАЈЕ Данас обележавамо међународни празник Дан жена

ЖЕНСКИ МАРШ ЗА РАВНОПРАВНОСТ ЈОШ ТРАЈЕ Данас обележавамо међународни празник Дан жена

Овај дан је настао као дан борбе за женска људска права, односно дан борбе за економску, политичку и социјалну равноправност жена и мушкараца.

од Паланка данас
0 Коментар

Празник жена установљен је на Другој међународној конференција жена социјалиста 8. марта 1910. у Копенхагену, на иницијативу Кларе Цеткин, вође немачких социјалиста и женског радничког покрета да се уведе дан вечног сећања на демонстрације америчких радница у Чикагу 1909. и њујоршки марш више од 15.000 жена, које су тражиле краће радно време, боље плате и право гласа.Сматра се да су раднице биле задржане унутар фабрике како би их се спречило да штрајкују са другим радницима. Тада се обично радило 10 сати дневно.

Много пре тога, прве јавне демонстрације жена запослених у индустрији догодиле су се 8. марта 1857. у Њујорку. Полиција их је растерала, али су жене два месеца касније основале синдикат и захваљујући њиховом раду, протести 8. марта постали су традиција.

На међународном нивоу, Дан жена је први пут обележен 1911. године, у Аустрији, Данској, Немачкој и Швајцарској.

Стогодишњица обележавања прослављена је 2011. године, тако да ове године практично прослављамо 113. Међународни дан жена.

Међународни дан жена постао је повод за прославу колико тога су жене постигле у друштву, политици и економији.

Ало.рсPovezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept