Početna » ЗИМА ПОЧЕЛА У 22.48, МАДА ТАКО НЕ ИЗГЛЕДА-КАДА ЋЕ ДА СЕ ЗАБЕЛИ?

ЗИМА ПОЧЕЛА У 22.48, МАДА ТАКО НЕ ИЗГЛЕДА-КАДА ЋЕ ДА СЕ ЗАБЕЛИ?

од Паланка данас
0 Коментар

Зима ове године почиње вечерас у 22 сата и 48 минута и на дан почетка зиме обданица је најкраћа, а ноћ најдужа, саопштило је Астрономско друштво Руђер Бошковић из Београда.

Сунце у Београду изашло је у 7 часова и 12 минута, а заћи ће у 15 часова и 59 минута, што значи да ће обданица трајати 8 часова и 47 минута, а ноћ 15 часова и 13 минута.

У истом тренутку за становнике на јужној Земљиној полулопти почиње лето.

21. децембар је 355. дан у 2022. години која као проста има 365 дана.

Зима ће трајати до 20. марта 2023. године.

Први снег на планинама пао је крајем новембра, па су се и они који живе у нижим пределима понадали да ће и њима снежни покривач допринети празничној атмосфери.

У понедељак, 12. децембра снег је пао и у нижим крајевима али се кратко задржао. Од тада није било снежних падавина.

По свему судећи, осим по изостанку снежног покривача, децембар 2022. године остаће упамћен и по средњој минималној температури ваздуха која има вредности изнад вишегодишњег просека.

Оно што све занима јесте хоће ли бити снега за новогодишњу ноћ и друге предстојеће празнике. Одговор на то питање дао је метеоролог Недељко Тодоровић.

– До краја године натпросечно топло и у већини дана биће само краткотрајне слабе кише понегде. Kиша се очекује сутра и 24. децембра. Снега нема и неће га бити ни на планинама, ни у нижим пределима. Температура ће бити од пет до десет степени виша од просечне. 24,25. и 26. децембра биће око 15 степени, а онда ће бити у благом паду. До краја године се очекује температура од 10 до 15 степени, рекао је метеоролог Недељко Тодоровић.

Озбиљније захлађење се може очекивати почетком 2023. године.

– Почетком јануара ће бити и даље топло. Највероватније, од 5. до 10. јануара ће доћи до захлађења и може се очекивати и снег, истакао је наш саговорник.

„Свака зима је прича за себе“

На питање да ли памти децембар без снежног покривача, метеоролог Тодоровић нам је одговорио да је свака зима прича за себе.

– Дешавало се да снега нема ни у јануару. Некада не падне до фебруара као 2020. године када је само један фебруарски дан био са снежним покривачем. Свака зима је прича за себе, навео је метеоролог

Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept