ЗИМСКЕ ГУМЕ ОД 1. НОВЕМБРА ДО 1. АПРИЛА – КАЗНЕ ОД 6000 ДО 20000 ДИНАРА

zimske-gume011111Возачи у Србији од 1. новембра до 1. априла морају на својим возилима да имају све четири зимске гуме уколико на коловозу има снега, леда или поледица, а Агенција за безбедност саобраћаја и Ауто-мото савез Србије позвали су грађане да не користе летње пнеуматике у том периоду ако желе да буду безбедни у саобраћају. Иако зимске гуме нису обавезне од 1. новембра до 1. априла ако нема снега, леда или поледице, стручњаци упозоравају да су перформансе летњих гума неодговарајуће по хладном и влажном времену и да их свакако треба заменити.

Казне за коришћење летњих уместо зимских гума се крећу од 6.000 до 20.000 динара, док су за правна лица од 100.000 до 800.000 динара.

Нове зимске гуме се могу купити већ по цени од око 4.000 динара (Р13), па навише.

„У периоду од 1. новембра до 1. априла неопходно је користити зимску опрему, а под њом се подразумева за путничка и лака теретна возила да на сва четири точка морају бити зимску пнеуматици са мининалном дубином шаре од четири милиметра, као и ланци за снег, док аутобуси и теретна возила морају имати и лопату”, навео је Илић.

Када нема снега и леда зимска опрема није обавезна, али Агенција саветује коришћење зимских гума пошто су мекше и боље пријањају на подлогу, па имају много краћи зауставни пут приликом кочења.

Ланци морају да се користе у том период на местима где је постављен саобраћајни знак да су обавезни, али се могу користити и ван тих места ако има снега на коловозу, навео је Илић.

Такође , од 1. новембра до 1. априла возачи када су у граду не морају да имају у гепеку ланце за снег, док ван града морају.

Он је казао да се до 2016. зимска опрема није евидентирала детаљно као узрок саобраћајних незгода осим у случају када је главни узрок настанка саобраћајне незгоде.

Од 2013. до 2015. евидентиране су две саобраћајне незгоде са погинулим лицима где су пнеуматици били неисправни, као и 10 саобраћајних незгода са повређенима где су пенуматици били неисправни.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/zimske-gume-od-1-novembra-do-1-aprila-kazne-od-6000-do-20000-dinara/