среда, мај 29, 2024
Početna » ЖИВОТ И СТВАРАЛАШТВО УРОША ПРЕДИЋА-ИЗЛОЖБА У ИСТОРИЈСКОМ АРХИВУ У СМЕДЕРЕВСКОЈ ПАЛАНЦИ

ЖИВОТ И СТВАРАЛАШТВО УРОША ПРЕДИЋА-ИЗЛОЖБА У ИСТОРИЈСКОМ АРХИВУ У СМЕДЕРЕВСКОЈ ПАЛАНЦИ

од Паланка данас
0 Коментар
Screen Shot 2024 04 13 At 13.28.09
Историјски архив „Верослава Вељашевић“ позива Вас да у уторак 16. априла у 18 сати, присуствујете отварању изложбе Историјског архива у Панчеву, ауторке Маје Пујин историчарке уметности и архивисткиње.
Изложбом докумената из својих фондова и збирки, Историјски архив у Панчеву обележио је 70 година од смрти Уроша Предића, једног од највећих српских стваралаца. Поставку чине документи, писма, разледнице и фотографије које сведоче о животу и раду Уроша Предића.

Неколико писама која петорица Предића упућују једни другима, али и мајци Марији, посебно откривају породичну приврженост и топлину, карактеристичне за читаве њихове животе.

Посебну скупину писама чине она која је Урош писао вајарки Вукосави Вуки Велимировић, током њеног боравка у Паризу. Осим докумената која сведоче о његовој заоставштини, посетиоци ће моћи да виде и фотографије према којима је Предић сликао портрете, почев од 1934. године.

Такође, посетиоци ће моћи да погледају и оригинални цртеж Уроша Предића – „Човек с укрштеним прстима“, датован у 1908. годину.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept