ЗЛАТНА ШЉИВОВИЦА НАШЕГ СУГРАЂАНИНА У ТОПОЛИ

rakija-si

Владан Симић (у средини)

У простору Карађорђеве касарне у Тополи, у оквиру манифестације Опленачка берба, која је одржана од 7. до 9. октобра, одржано је 12. Међународно оцењивање вина и ракија. За такмичење је укупно пријављено 129 узорака. Као и до сада, комисија за оцењивање квалитета пића била је сачињена од еминентних стручњака: Председник комисије за оцењивање вина проф. др Слободан Јовић, за оцењивање ракија проф. др Нинослав Никићевић, 

Занимљиво је да је на такмичењу за најбољу ракију учествовао и наш суграђанин Владан Симић иначе златар по струци, а ракију пече за своју душу и своје потребе. Очигледно да вишегодишње искуство и поштовање технолошких процеса при дестилацији и припреми шљива и другог воћа, за печење ракије дају квалитет и то се одразило и на резултат који је постигао на овом такмичењу.

Владан је освојио две златне и једну сребрну медаљу за своје ракије. Златну медаљу је добио за шљивовицу и лозовачу а сребрну за воћну ракију од крушке. На питање која је тајна квалитене ракије, Владан нам је једноставно одговорио да ту нема неке тајне, потребна је љубав и воља и квалитет не изостаје. Све је , каже Владан, научио из књига и са интернета и потребно је само придржавати се рецепта, користити квалитетно воће и добра ракија ће потећи из казана.   

Што се тиче самог оцењивања, узорци су били шифровани, тако да се радило неколико сати, изузетно напорно, не из разлога самог оцењивања, већ због тога што, када су добри узорци, мора малко да се “пропусти” и то је онда опасно, каже председник жирија Никчевић и додаје:.

– Kада су лоши узорци, онда нема потребе за гутањем, довољно је да помиришем и да већ знам. Има још нас пар “лудака”, мислим у позитивном контексту, можемо све да откријемо шта има у чаши, сем метанола. Чак и ако се дода до 3% шећера, открићемо, а преко тога сигурно. До 3% био бих нескроман ако би рекао да могу да откријем присуство шећера, али преко тога можемо сигурно да проценимо да ли је ракија прављена или произведена. Kада кажем прављена, то значи да се додаје вештачка арома, шећер и рафинисани метанол. Kада се каже да је ракија произведена, онда се мисли на поштену.-

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/zlatna-sljivovica-naseg-sugradjanina-u-topoli/