ЗНАЧАЈ ОСНОВНЕ ОБРАДЕ ЗЕМЉИШТА

За постизање високих и стабилних приноса, као и за благовремену и квалитетну сетву, врло је велики значај правовремене и квалитетне основне обраде земљишта, тј. дубоког орања. Овом операцијом се побољшава водно-ваздушни режим земљишта, постиже се боља (мрвичаста) структура, уништавају се изникли корови итд.

Прекидањем капиларних путева којима испарава вода (евапорација) чува се већ постојећа влага у земљишту, а и од наредних падавина остане влага за наредну сезону. Већа акумулација влаге је један од главних услова што на засејаним парцелама где је обављено квалитетно орање, имамо веће и стабилније приносе.

Следећа предност је и у томе што је боља минерализација органске материје од жетвених остатака у земљишту, што утиче на боље биолошке особине земљишта. Ако су у питању усеви који рано напуштају њиву, онда класичан начин обраде земљишта подразумева следеће радне операције :
– љуштење стрњишта на дубину 10-15 цм одмах после жетве
– орање на 20-25 цм крајем августа
– орање на пуну дубину од 30-35 цм уз претходно растурање минералних ђубрива

После сваке од ових операција треба затворити бразду да би се спречио губитак земљишне влаге. Ово се у пракси обично прескаче, што се нарочито показује смањењем приноса у сушним годинама.
Одређивање правог момента за орање је од изузетног значаја за структуру земљишта. У пракси се то одређује овако : уколико се направљена грудва испусти из руке са висине од једног метра и приликом удара се распадне, то је знак да се земљиште налази у стању физичке зрелости за обраду.

Уколико је земљиште превише влажно, долази до сабијања земљишта, истискивања ваздуха – што даље доводи до повећане киселости, кварења структуре која не може да се поправи за следеће 3 године под условом да се даље не сабија. Тако обрађено земљиште се брзо осуши и стврдне до те мере да престају сви даљи радови.

Исто тако, орање пресувог земљишта доводи до ломова, повећане потрошње горива и лошијег квалитета рада, па у овом случају треба сачекати кишу. Ако се придржавамо свих оптималних услова за обраду земљишта, то ће се одразити на повећање и бољи квалитет приноса.

Сања Миловановић Миленковић
ПССС Смедерево

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/znacaj-osnovne-obrade-zemljista/