Početna » ЗНАТЕ ЛИ КОЈИ ЦВЕТ СЕ ОБАВЕЗНО УНОСИ У КУЋУ ЗА ВАСКРС? Верује се да га је благословила и сама Богородица

ЗНАТЕ ЛИ КОЈИ ЦВЕТ СЕ ОБАВЕЗНО УНОСИ У КУЋУ ЗА ВАСКРС? Верује се да га је благословила и сама Богородица

Нема куће у Србији која у свом дворишту није имала дрво јоргована. Колико је важно ово дрво и његов цвет говори и чињеница да га је благословила Богородица.

од Паланка данас
0 Коментар

Нежни и умилни мирис ове рајске биљке, само је један од разлога зашто је ово дивно дрво толико популарно у нашој земљи.Многи ће се обрадовати када сазнају да је јоргован веома издржљива биљка, иако делује нежно и елегантно. Није му потребна посебна нега и поприлично лако успева, а поред препознатљивог плавог, односно лила цвета, постоје и нежни розе, као и бели јоргован који су једнако лепи и мирисни.

Јоргован је цвет који се уноси у кућу за Ускрс.

Поједине сорте јоргована почињу са цветањем већ половином априла. Постоје и врсте које цветају крајем априла па чак и до средине маја. Такве врсте имају продужено цветање и њихови су цветови сами по себи квалитетни.

Једини посао око ове биљке јесте орезивање, које се обавља онда када се цветање заврши. Орезивањем, биљка се опдстиче да избацује нове, младе изданке бољег квалитета.

Постоји неколико типова јоргована (латинско име Сyринга вулгарис) који се могу разликовати обликом и нијансом као и пуноћом цвета. За разлику од хибрида који имају проширене цветове тамније боје и крупније цвасти онај старински има једноставније и ситније цветове. Поред класичног плавог тј лила јоргована постоји и бели варијетет ове украсне биљке која се лако гаји. Како се наводи на сајту агромедиа.рс јоргован је толико издржљив да ће се брзо опоравити и када вам се учини да је неповратно уништен. Зато, уколико гајите јоргован, он ће поново цветати и много пута дати велики број изданака.

Јоргован цвета у рано пролеће као једна од првих цветајућих врста. Може се гајити као самоникла али су за садњу доступни и квалитетни хибриди јоргована. Такве врсте имају продужено цветање и њихови су цветови сами по себи квалитетни. У Холандији се такав јоргован гаји као врста за резани цвет. У зависности од врсте биљке, цветање може почети већ почетком априла. Такође, постоје јорговани који цветају крајем априла па чак и до средине маја. Након цветања остаје леп зелени жбун који је сам по теби декоративан.

Треба напоменути да је јоргован веома погодан за гајење различитих живих ограда или баштенских бордура. Ова биљка није захтевна када је реч о условима за гајење, тако да ће успети и у посуди. Ако се одлучите за гајење јоргована, можете га посадити у неком делу врта, у земљу или у лонац и комбиновати са другим биљкама.

Поред тога што је првенствено декоративна биљка, он спада и у лековите врсте. Његови листови и цветови се могу користити за различите приправке, те је због тога веома цењен. Осим тога, семе које остане након цвета користи се у различите медицинске сврхе.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept