Početna » ЗНАТЕ ЛИ РАЗЛИКУ ИЗМЕЂУ СУНЧАНИЦЕ И ТОПЛОТНОГ УДАРА? Кардиолог саветује како да преживимо афричку врелину?

ЗНАТЕ ЛИ РАЗЛИКУ ИЗМЕЂУ СУНЧАНИЦЕ И ТОПЛОТНОГ УДАРА? Кардиолог саветује како да преживимо афричку врелину?

Афричка врелина подиже температуре у Србији на неиздрживе нивое, док топлотни таласи у Грчкој, Кипру и Турској већ односе животе

Како се суочити са врелим данима који нас чекају? Какав шок организам доживљава на температурама од 40 степени? Како заштитити срце, одржати крвни притисак под контролом и сачувати бистру главу? На ову тему, у емисији „Уранак“ на телевизији К1, говорила је кардиолог др Тамара Урошевић.– У овим ситуацијама треба избегавати теже физичке активности у периоду од 10 до 17 часова. Редовне обавезе морамо обављати, али је тада потребно узимати више воде, течне хране, воћа и поврћа. Просто треба прилагодити своје осећаје новонасталој температури – рекла је др Урошевић

Објаснила је колико је воде потребно да се не дехидрира на оваквим температурама.

Докторка је објаснила и разлику између сунчанице и топлотног удара.

– Главна разлика је у томе што је сунчаница заиста излагање главе сунчевим зрацима и топлоти, док топлотни удар може настати у било којој просторији која је под високом температуром. Симптоми су слични, с тим што код сунчанице имамо појачано знојење, док код топлотног удара долази до потпуног поремећаја терморегулације. У оба случаја мозак највише трпи – рекла је она и додала:

– Код сунчанице, којој смо ових дана највише изложени, долази до тахикардије, несвестица, конвулзија и појачаног знојења, јер се организам и даље бори да опстане. Код топлотног удара престаје терморегулација, престаје знојење, температура тела се повећава, такође долази до тахикардије. У оба случаја неопходно је особу пребацити у хладовину, обезбедити јој велике количине течности и позвати Хитну помоћ. Веома је битно сазнати да ли је особа хронични болесник – рекла је она.

– Најбоље би било да хронични болесници који користе редовну терапију посете кардиолога пре лета како би проценили своје здравствено стање и научили како прилагодити терапију током већих врућина. Терапија за притисак није иста за све лекове и не делује на исти начин у организму. Важно је да знају тачно који од тих лекова директно утиче на ширење крвних судова како би могли смањити дозу или га потпуно избацити. Током високих температура, крвни судови се шире, притисак пада, па је потребно смањити дозу лекова – рекла је она.

Како код деце препознати сунчаницу?

– Деца постају нервознија, спушта им се глава и делују поспано. Тада их рехидрирамо и сместимо у хладовину. Свака мајка зна да је важно да деца носе капице – рекла је она.

Докторка објашњава и на који начин пацијенту пружити помоћ док не дође лекар.

– Расхлађивање на било који начин, било у климатизованој просторији или узимањем течности. Можете се умотати у влажне чаршафе. Не постоји лек који се пије у том тренутку, једино што можете дати је можда неки слани раствор како бисте подигли притисак, ако је дошло до пада – рекла је она.You may also like

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2024 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept