четвртак, април 25, 2024
Početna » 2022. ГОДИНА ЛОШИХ ВЕСТИ У СВЕТУ

2022. ГОДИНА ЛОШИХ ВЕСТИ У СВЕТУ

Историја ће 2022. годину у свету памтити углавном по лошим вестима и политичким тензијама подстакнутим ратом у Украјини. У 2022. умрла је краљица Елизабета Друга, убијен је бивши јапански премијер Шинзо Абе, Илон Маск је преузео Твитер, у САД укинуто федерално уставно право које је дозвољавало абортус, а број становника на Земљи прешао је осам милијарди.

од Паланка данас
0 Коментар

Јануар – протести у Казахстану

Почетком јануара у Казахстану су избили немири и масовни протести изазвани растом цена гаса. Председник Токајев прогласио је ванредно стање 4. јануара. Демонстранти су запалили резиденцију председника и друга здања администрације, заузели аеродром. Влада је поднела оставку.

Исак Херцог први је израелски председник који је отишао у званичну посету Уједињеним Арапским Емиратима.

Војска Буркине Фасо свргла је са власти председника Рока Кабореа, суспендовала Устав, распустила Владу и националну скупштину и затворила границе.

Фебруар – почетак рата у Украјини

Руске трупе почеле су инвазију на Украјину. Према терминологији званичне Москве, реч је о „специјалној операцији“ изазваној односом према руском становништву у Украјини.

У сукобима у Украјини погинуло је на више хиљада људи, међу њима више од 400 деце, док су милиони Украјинаца спас потражили у избеглиштву.

Март – срушила се украјинска беспилотна летелица у Загребу 

Извиђачка беспилотна летелица типа Тупољев Ту-141, совјетске производње, срушила се у Загребу. Долетела је са подручја Украјине, прелетевши Румунију и Мађарску непримећено, што је изазвало бројне реакције и контроверзе.

Турска отворила најдужи мост између Европе и Азије. Пуштен је у рад „Чанакале 1915“ над мореузом Дарданели, најдужи висећи мост на свету, укупне дужине 4.608 метара.

Април – Макрон освојио други председнички мандат

Eмануел Макрон освојио други председнички мандат, на челу Француске биће још пет година. Макрон је тако постао први француски председник који је освојио други мандат после Жака Ширака.

Мај – први случајеви мајмунских богиња у ЕУ и САД

Први случај мајмунских богиња забележен је 7. маја у Великој Британији. Први пацијент који је добио мајмунске богиње путовао је у Нигерију, где се верује да је инфициран, пре него што се вратио у Енглеску. Вирус је кренуо, међутим, да се шири светом.

Јун – Врховни суд САД укинуо уставно право жена на абортус

Одлуком Врховног суда САД укинута историјска пресуда која је легализовала прекид трудноће у Сједињеним Државама. Суд је поништио одлуку у поступку „Роу против Вејд“ из 1973, чиме је укинуто федерално уставно право које је дозвољавало абортус.

Јул – убиство Шинза Абеа

Бивши јапански премијер Шинзо Абе преминуо је 8. јула након што је на њега пуцано док је држао предизборни говор у граду Нари.

Август – посета Ненси Пелоси Тајвану 

Авион у коме се налазила председавајућа Представничког дома Сједињених Држава Ненси Пелоси слетео је на тајвански аеродром Сонгшан 2. августа. Кинеско министарство спољних послова је осудило долазак Ненси Пелоси, рекавши да озбиљно штети миру и стабилности у Тајванском мореузу.

Септембар – смрт краљице Елизабете Друге и протести у Ирану

Британска краљица Елизабета Друга преминула је у 97. години у својој летњој резиденцији у Балморалу. Сахрањена је у замку Виндзор.

Због смрти младе жене у притвору иранске моралне полиције, која спроводи строга правила ношења хиџаба, избили су протести у неколико градова Ирана.

Махса Амини (22) је преминула пошто је пала у кому након њеног хапшења у Техерану раније ове недеље, стављајући у центар пажње права жена у Ирану.

Полиција је одбацила оптужбе да је претучена, рекавши да јој је позлило док је чекала на испитавање са другим притвореницама.

Октобар – стампедо у Сеулу и Илон Маск преузео Твитер

У стампеду на прослави Ноћи вештица у јужнокорејској престоници погинулe су 153 особе – углавном тинејџери и млади људи у двадесетим годинама, објавиле су спасилачке службе. Повређене су најмање 82 особе.

Један од најбогатијих људи на свету је 28. октобра завршио контроверзну операцију куповине друштвене мреже Твитер за 44 милијарде долара и донео прве одлуке.

Маск је поделио отказе главним менаџерима, почев од генералног директора Парага Агравала, с којим је последњих месеци водио прилично жустру јавну полемику.

Недуго затим Маск је отпустио око половине запослених у тој компанији.

Новембар – родио се осмомилијардити становник Земље

Број људи на планети премашио је 15. новембра осам милијарди, што значи да нас је двоструко више него 1976.

Осмомилијардити становник је девојчица Винис, рођена на Филипинима. Убрзо јој се придружио дечак Елиас из Берлина.

Децембар – спречен покушај државног удара у Немачкој

У највећој антитерористичкој операцији у историји Савезне републике Немачке 7. децембра је ухапшено 25 од укупно 52 особе осумњичене да су као део екстремно десничарске терористичке групе планирале државни удар.

Централна фигура „Грађана Рајха“, али и ове терористичке групе је, тврде медији, принц Хајнрих XIII Ројс, потомак давно успостављене кнежевске куће из данашње Тирингије.

Извор РТС

Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept