Početna » КОЛИКА ЈЕ ПОРОДИЧНА ПЕНЗИЈА? Ево ко може да је наследи, а у ком случају се остаје без ње

КОЛИКА ЈЕ ПОРОДИЧНА ПЕНЗИЈА? Ево ко може да је наследи, а у ком случају се остаје без ње

Пензију покојника могу да наследе чланови његове најуже породице уколико је он у тренутку смрти већ био пензионер

Након смрти пензионера, најближи чланови породице могу да наследе његову пензију, под одређеним условима. Супружници, ванбрачни партнери, деца и родитељи преминулих пензионера могу да наследе већи део пензије покојника, до максимално 70 одсто и то ако је у питању само један наследник.



Пред најстарије грађане који остану без блиског члана породице, рецимо супружника, ставља се избор – да ли ће наставити да примају своју или ће наследити пензију преминулог.

Колика је породична пензија?

Висина породичне пензије зависи од броја чланова породице који имају право на наследство, па ће тако један члан примати 70 одсто износа пензије покојника, два члана по 40 одсто, три члана по 30 процената, а тек четири и више чланова породице примаће укупно 100 одсто износа пензије.

У пракси, ако удовица наследи од преминулог супруга пензију коју је примао, у износу од, рецимо, 65.000 динара, она неће примати пун износ, већ око 45.500.

Ко може да наследи пензију?

Пензију покојника могу да наследе чланови његове најуже породице уколико је он у тренутку смрти већ био пензионер, уколико је имао барем пет година стажа или је испунио услове за превремену или инвалидску пензију.

Међутим, ако је радник, односно корисник пензијског осигурања, умро услед повреде на раду или професионалне болести, попут тровања уколико постоји такав ризик на послу, чланови породице имају право да наследе примања, без обзира на радни стаж преминулог.

Под члановима породице који имају право на ово наследство, спадају супружник или ванбрачни партнер, деца и родитељи. И ту, међутим, постоје услови.

Удовица стиче право да наследи пензију уколико је до смрти супруга или ванбрачног партнера навршила 53 године живота или је у року од годину дана након смрти постала у потпуности неспособна за рад, а у том случају, задржава ово право докле год постоји та неспособност. Удовица има право на породичну пензију и ако је са преминулим супружником имала дете или више деце над којима врши родитељску дужност, односно која су у тренутку смрти малолетна. Ако удовица није напунила 53 године до смрти партнера, али јесте 45, она ће тек са 53 моћи да искористи ово право.

Готово исти услови важе и за мушкарце чије су супруге преминуле. Разлика је у томе што уместо 53, он треба да има навршених 58 година. Међутим, ово право може да се оствари једино ако је брак или живот у ванбрачној заједници трајао барем три године, а уколико је пар до смрти провео мање времена, право се остварује само ако су у том периоду добили дете.

Ако се пар пре смрти развео, такође је могуће остварити право на породичну пензију, и то ако се судском пресудом утврди право на издржавање.

Супружник или ванбрачни партнер професионалног војног лица које је погинуло за време војних дејстава, остварује ово право без обзира на године живота, под условом да није поново ступио у брак након смрти партнера.

Деца могу да наследе пензију, али могу и да је изгубе

Право на породичну пензију имају и деца, којима је до 15. године живота ово право загарантовано.

Ово право важи и даље, најкасније до 20. године живота, ако иде у средњу школу, односно до 26. ако похађа високошколску установу.

Уколико је дете неспособно за самосталан живот, он право на породичну пензију има докле год та неспособност траје, и то ако је она настала до 15. године живота и пре смрти родитеља. Ако дете прекине школовање због болести или служења војног рока, има право на пензију и дуже од прописаних година, али само онолико колико је због болести изгубило од школовања. Ако је разлог престанка образовања служење војног рока, онда се право на примање породичне пензије продужава до 27. године.

Дете са инвалидитетом и сметњом у развоју која је настала након узраста до којег је пензија законом гарантована, али пре смрти свог родитеља, има право на породичну пензију ако га је родитељ издржавао до смрти.

Ако детету које има право на породичну пензију премину оба родитеља, има право да наследи примања од оба родитеља, која ће примати као једну пензију, али само уколико тај износ не прелази највиши износ пензије одређен законом (200.475 динара у 2024. години).

Родитељ преминулог пензионера, као и очух, маћеха или усвојилац, којег је он издржавао до смрти, може да прима породичну пензију ако је до смрти детета навршио 65 година за мушкарце и 60 за жене, као и ако је остао потпуно неспособан за рад.

Наравно, ако је било ко од ових лица проузроковало смрт, намерно или непажњом, нема право да наследи пензију.

Документација за породичну пензију

Од тога да ли је особа у тренутку смрти већ била у пензији или још увек не, зависи који се захтев попуњава, али је адреса у оба случаја – ПИО фонд у месту пребивалишта преминулог.

Поред захтева, листа потребне документације је дугачка – од извода из матичне књиге умрлих и рођених и медицинске документације, преко извода из књиге венчаних или судске пресуде о разводу, па све до различитих уверења о плаћању доприноса.

Треба напоменути и да уколико пензију наслеђује ванбрачни партнер, од документације је потребна и судска одлука о постојању ванбрачне заједнице.

Исплата се врши на текући, односно девизни рачун ако је пребивалиште користника ван Србије, као и преко овлашћеног лица.



You may also like

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2024 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept