Početna » Nemački političari odahnuli posle preokreta francuskih izbora

Nemački političari odahnuli posle preokreta francuskih izbora

Političari namačkog mejnstrima su odahnuli posle zaokreta u drugom krugu francuskih izbora i pozvali na sličnu mobilizaciju umerenih partija na suočavanje sa desničarima pred važne pokrajinske izbore najesen.



Desničarsko Nacionalno okupljanje Marin Lepen (Marine le Pen) je posle prvog kruga osvojila najviše glasova i izgledalo je da je na putu ka istojirskog pobedi.

Akcijom partija i koalicija centra, uz veliki odziv birača, sedam dana kasnije pobedio je blok levičarskih partija.

Vicekancelar i ministar privrede Robert Habek (Habeck) iz partije Zelenih je pozdravio ishod izbora jer nisu doneli prodor desničara od kakvog se strahovalo.

Mada ishod garantuje teško formiranje vlade, rekao je, dobro je što su stranke centra, leve sredine i levičarskog spektra sarađivale da spreče otklizavanje Francuske ka nacionalizmu.

To, dodao je Habek, ohrabruje i istovremeno predstavlja izazov, Francuskoj i Evropi, posle snažnog nastupa desničara na evropskim izborima pre mesec dana.

Francuski izbori su postavili izazov i pred odnose Pariza i Berlina, rekao je, izrazivši nadu da će Francuska brzo pronaći izlazak iz teškoća.

Rezultat izbora je pozdravio i političar konzervativne opocisione Demohrišćanske unije (CDU) Armin Lašet (Lachette), član upravnog odbora Nemačko-francuskog parlamentarnog foruma.

„Ni desni ekstremisti oko Lepenove, ni antisemitski i antidržavni levičarski radikali oko Žan-Lik Melenšona (Jean-Luc Mélenchon) nisu pobedili, tako da ima šanse za demokratsku i proevropsku većinu,“ rekao je Lašet agenciji dpa.

On je ocenio kako je centristički predsednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) dobro postupio između dva kruga glasanja i povukao je paralelu prema Nemačkoj.

„Kada trećina birača glasa za ekstremnu desnicu, morate mobilisati preostale dve trećine,“ rekao je. „To je pouka i nama pred izbore u istočnim nemačkim pokrajinama. Borba za demokratiju i Evropu se isplati.“

Desničarska Alternativa za Nemačku (AfD) se nada pobedi na izborima za pokrajinske parlamente Saksonije, Tiringije i Brandenburga za nekoliko meseci.



You may also like

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2024 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept