Početna » Популарна апликација Тему пред великим проблемом! Корисници незадовољни, ТРАЖЕ НОВАЦ НАЗАД

Популарна апликација Тему пред великим проблемом! Корисници незадовољни, ТРАЖЕ НОВАЦ НАЗАД

Кинеска онлајн продавница “Тему” се већ дуже време суочавала са тешким питањима у вези са својим пословним праксама. Сада има нови проблем – незадовољне трговаце из Кине који продају своје производе на овој онлајн платформи.

На стотине њих су ове недеље организовали протест испред канцеларија повезаних са Темуом у јужном кинеском граду Гуангџоу. Разлог њиховог незадовољства и протеста, како су навели, јесу “неправедне” казне и задржане уплате за већ продате производе, због чега многи прекидају своје бизнисе.



Протест, који је кулминирао у понедељак, нагласио је многобројне изазове са којима се суочава Тему, који наставља са амбициозном и глобалном експанзијом. Платформа је прошлог месеца ушла на своје најновије тржиште, Тајланд. Тему апликација је однедавно доступна и у Србији, а због бесплатне царине и ниских цена грађани су “заражени” овом онлајн продавницом.

Тему послује као онлајн продавница, нудећи јефтину робу од стране самосталних продаваца. Више од 100.000 њих је базирано у Кини, према истраживачкој фирми “Маркетплаце Пулсе”. Према видео записима који круже друштвеним мрежама, демонстранти су узвикивали различите слогане захтевајући свој новац. Десетине њих је чак успело да уђе у канцеларије компаније. Атмосфера је, иако бучна и напета, била мирна.

Два добављача, која су желела да остану анонимна из страха од притиска, одвојено су рекла за ЦНН да су дошла да се жале на, како су рекли, “несразмерно високе” казне које Тему наплаћује због лоше корисничке услуге. Ово може да укључује испоруке које касне, нетачне описе производа или слање погрешних производа. Четири продавца, које је ЦНН интервјуисао, рекла су да се казне некад пет веће од велепродајне цене производа.

Једна од њих, која продаје кућне потрепштине, додатно је тврдила да је платформа наводно “замрзла” два милиона јуана (око 255.500 евра) од завршених продаја, а које је желела да искористи како би исплатила плате и друге трошкове вођења свог бизниса. Она је рекла да ју је Тему обавестио да су њени производи “прекршили правила”, али да није разумела шта је пошло по злу.

“Заиста сам очајна сада. Мислим да ћу изгубити породицу и посао. Заиста се кајем што сам се придружила платформи,” рекла је у интервјуу.

Огласио се и Тему
Портпарол продавнице Тему негирао је озбиљност протеста, рекавши да се ради о око “десетак продаваца” одеће који такође послују на конкурентској платформи Схеин.

“Нису били задовољни како је Тему решавао проблеме након продаје у вези са квалитетом и усклађеношћу њихових производа, оспоравајући износ вредан неколико милиона јуана. Ситуација је стабилна и компанија активно ради са трговцима како би пронашла решење”, рекао је портпарол, додајући да су продавци одбили да решавају спорове кроз уобичајене арбитражне и правне канале наведене у продајним уговорима.

Немогуће зарадити новац?
Са слоганом “купујте као милијардер”, Тему је покренут у Сједињеним Државама уз мало пажње у септембру 2022. године. Али је брзо постао популаран захваљујући производима попут купаћих костима за 6,50 долара и тримерима за обрве за 90 центи. Неколико месеци касније, доспео је на насловне стране када је објавио рекламу на Супер Боwлу.

Од свог лансирања, апликација Тему је преузета више од 600 милиона пута, према подацима фирме за тржишну интелигенцију Сенсор Тоwер. Прошле године се нашла на осмом месту по броју преузимања и тако остала број један у САД. Током протекле године, агресивно се проширила у Латинској Америци, на Блиском Истоку и у Југоисточној Азији.

Абе Јосеф, виши аналитичар у Сенсор Тоwеру, рекао је за ЦНН да ће Тему краткорочно вероватно бити више фокусиран на маркетинг према потрошачима него на марже које остварује, стратегију која је добро функционисала за онлајн продавнице Амазон (АМЗН) и Wаyфаир (W). Како би привукао купце, Тему нуди бесплатну доставу, бесплатну царину, бесплатне поврате у року од 90 дана и прилагођавање цена у року од 30 дана. Његов главни конкурент, поред Амазона, Схеин нуди сличне услове.

Иви Јанг, аналитичарка кинеске технологије и оснивачица консултантске фирме Wавелет Стратегy, рекла је да је Темуова глобална експанзија створила “небаланс” у подстицајима. Потрошачи желе боље, јефтиније производе много брже, док продавци желе да продају више по вишим маржама, а Тему жели да види огромне приходе како би оправдао своја велика маркетиншка улагања.

“Незадовољство се кува већ неко време и коначно је достигло тачку кључања. Продавци су се заситили. Они су бесни због недостатка транспарентности и комуникације у вези са високим казнамаи сурове стварности да је готово немогуће остварити профит продајом на Темуу“, рекла је она.

Продавац Пенг, који продаје женску одећу на платформи, и други продавац Ми, који је продавао предмете попут рибарске струне и етеричних уља, пре него што су затворили своје онлајн продавнице, рекли су за ЦНН да су казне отежавале остваривање профита.

Компанија се није сложила са овом, рекавши да већина трговаца на платформи доживљава успех и користи од повећане продаје и позитивних повратних информација купаца.

“Иако су казне неопходне за одржавање тржишта високог квалитета, посвећени смо фер спровођењу и решавању спорова,” навео је портпарол Темуа.

Подсетимо, након што је тему апликација почетком маја постала доступна и у Србији грађани су масовно почели да наручују јефтине производе, који долазе без царине. Већина корисника каже да је поручено стигло за две недеље и мање, и да су добили све што су тражили.

мондо.рс



You may also like

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2024 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept