Početna » Две особе у Србији умрле од убода стршљена! Одмах потражите помоћ лекара лекара: “Боли као да вас је ударио камен”

Две особе у Србији умрле од убода стршљена! Одмах потражите помоћ лекара лекара: “Боли као да вас је ударио камен”

Таксиста Арсеније Хаџи Басур из Ужица, познати хватач змија, ради и уклањање гнезда стршљена, па овог лета има више позива због овог страшног инсекта. Овај застрашујући инсект изазива основани страх код људи, а како каже Арсеније, ове врућине му одговарају да се размножава више него обично.

“За само неколико дана у ужичком селу Гостиница и златиборском селу Љубиш два мушкарца су преминула услед убода стршљена. Био сам на сахрани код човека из Гостинице, кога је убо један стршљен, али и то је било довољно да код њега изазове алергијску реакцију од које није могао да се спасе. Човека из Љубиша је уболо више стршљенова и, нажалост, ни он није преживео“, каже Арсеније, који ових дана свакодневно има интервенције на уклањању гнезда ових убица.



Он саветује да је најбитније при убоду стршљена одмах потражити лекарску помоћ.

“Има људи који нису алергични на убоде пчела, оса, али то може да завара, нарочито код убода стршљена. Он може да изазове тренутну алергијску реакцију. Неопходно је одмах затражити лекарску помоћ”, каже саговорник.

Арсеније за посао уклањања гнезда стршљена каже да је веома опасно.

“То је као посао деминера. Прво морам психички да се припремим. Носим заштитно одело, дебеле кожне рукавице, али се дешава да пробије и рукавицу. Гнезда су обично негде на неприступачнијим местима, под крововима, између даске и црепа. Такве интервенције личе на алпинистички подухват, видљивост је слаба, јер се обично ради ноћу, а опрема коју облачим је изузетно неудобна и тешка. По овој врућини после свега изађем као да сам се поливао водом”, каже Арсеније.

Он каже да стршљен има две врсте напада.

“Један напад је када осетите као да вас је погодио камен. То обично ради када сте близу гнезда и залећу се. Други је када убоде и прилепи се уз тело. Он обично бира где је кожа тања, па су зато често мета глава, врат, руке, где су видљиви крвни судови”, додао је Хаџи Басур.



You may also like

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2024 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept