недеља, октобар 20, 2024
Početna » Šolc: Novi imigracioni zakon je „istorijska prilika“ Nemačkoj

Šolc: Novi imigracioni zakon je „istorijska prilika“ Nemačkoj

Novi propisi o useljavanju, sa skraćenim rokom za dobijanje pasoša i mogućnošću dvojnog državljanstva, Nemačkoj otvara velike mogućnosti, ocenio je kancelar Olaf Šolc (Scholz).

„Nemačka ima istorijsku priliku da bude uspešna u privlačenju useljenika,“ rekao je kancelar u ponedeljak uveče, na ceremoniji naturazicije novih državljana u lučkom gradu Bremenu.



Reforma imigrancionih propisa, naime, Nemačkoj treba da omogući privlačenje preko potrebne radne snage.

Novi zakon, na snazi od juna, posebno agilnim useljenicima omogućava da nemačko državljanstvo steknu i posle samo tri godine. Za to moraju da iskažu izuzetnu sposobnost integracije, dobro se pokažu na poslu i savladaju jezik, a pomoći će i aktivnosti poput volonterskog rada.

Šolc je rekao da ga raduje pojačan interes za nemačko državljavljanstvo.

„Svi koji ovde trajno žive, rade i poštuju našu demokratiju treba da imaju priliku da postanu nemački građani,“ rekao je, čestitajući potom naturalizaciju grupi useljenika iz Gvineje, Sirije, Kolumbije, Jordana, Etiopije, Meksika, Gane, Rusije i Ukrajine.

Samo u Bremenu, najmanjoj nemačkoj pokrajini, zahtev za državljanstvom prošle godine podnelo je bezmalo 5.800 stranaca, naspram 2.300 iz 2020.

Grad-pokrajina ove godine očekuje više od 10.000 zahteva.



You may also like

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2024 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept