Početna » СЗО: Деца угрожена проблематичном употребом друштвених мрежа и претераним онлајн играњем

СЗО: Деца угрожена проблематичном употребом друштвених мрежа и претераним онлајн играњем

Светска здравствена организација (СЗО) упозорила је данас да је проблематична употреба друштвених мрежа у порасту међу децом у Европи, као и да постоји опасност да развију зависност од онлајн играња.

„Потребне су нам хитне и одрживе акције како бисмо помогли адолесцентима да зауставе потенцијално штетну употребу друштвених медија, за коју се показало да доводи до депресије, малтретирања, анксиозности и лоших резултата у школи“, изјавио је директор СЗО за Европу Ханс Клуге.



У 2022. години, код 11 одсто адолесцената (13 одсто девојчица и 9 одсто дечака) било је знакова проблематичног коришћења друштвених мрежа, док их је четири године раније било седам одсто.

Подаци су добијени у истраживању које је обухватило 280.000 деце, од 11, 13 и 15 година, из 44 земље у Европи, Централној Азији и Канади.

Код њих су примећени симптоми слични симптомима зависности, а то су немогућност контроле прекомерне употребе, осећај повлачења и напуштања других активности у корист друштвених медија и негативне последице прекомерне употребе у свакодневном животу.

Ова појава је најраширенија међу румунским адолесцентима узраста од 13 и 15 година, где погађа 28 одсто њих, а најмања је међу холандским адолесцентима (три одсто).

Разлог за забринутости је и тај што трећина адолесцената игра онлајн свакодневно, а њих 22 одсто најмање четири сата, подаци су СЗО.

Око 12 одсто адолесцената има проблематично понашање које се доводи у вези са онлајн играњем, а од тога 16 одсто чине дечаци и седам одсто девојчице.

Бета



You may also like

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2024 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept