Početna » ПРОФЕСОРИ И УЧЕНИЦИ ПАЛАНАЧКЕ ГИМНАЗИЈЕ ПОСЕТИЛИ НОЋ ИСТРАЖИВАЧА У КРАГУЈЕВЦУ

ПРОФЕСОРИ И УЧЕНИЦИ ПАЛАНАЧКЕ ГИМНАЗИЈЕ ПОСЕТИЛИ НОЋ ИСТРАЖИВАЧА У КРАГУЈЕВЦУ

У петак 27.09.2024.године, наставници и ученици Паланачке гимназије посетили су манифестацију Ноћ истраживача у Крагујевцу.




Том приликом су видели поставке:

– Аматерска астрономија.
Астрономско Друштво „Аристарх“ представило је опрему и астрофотографије. Могли смо да се упознамо са телескопом и посматрамо и фотографишемо мобилним телефоном Месец и Сатурн.
– Бирај програмирај!
Удружење „Ада“ представило је мицро:бит уређај и његове сјајне могућности. Упознали смо се са компонентама као што су: ЛЕД светла, звучници и сензори, учествовали смо у креирању забавних игра на мицро:бит арцади и интерактивне експерименте. Моглисмо да видимо рад Лего WеДо 2 робота и његових могућности.
– Упознај културно наслеђе Шумадије и Поморавља Кроз игру до знања!
Завод за заштиту споменика културе Крагујевац, је преко друштвених игрица представио информације за непокретно културно наслеђе које нам је остало на територији Шумадије и Поморавља. Учествовали смо у играма меморије, „Човече, не љути се“ или „Направи своју разгледницу“, уз помоћ знања, креативноста и маште и упуститили смо се у авантуру!
– Археолог на дан.
Завод за заштиту споменика културе Крагујевац понудио нам је могућност путовања у далеку прошлост и упознавања како су живели људи у то време, како су изгледале њихове куће, посуђе, објекти…Савладали смо дешифровање хијероглифа, старог египатског сликовног писма у коме сваком појму одговара одређени цртеж. Кроз лавиринт смо ушли у причу проналаска одговарајућих и, за то време, карактеристичних симбола одређеног периода и спојили их са стаништима и објектима које су људи тог периода правили и живели у њима.
– Етно лавиринт.
Завод за заштиту споменика културе Крагујевац, крећући се кроз лавиринт упознали смо се са вредним делом наше културне баштине, коју чине обичаји, ритуали и веровања који су карактеристични за ово поднебље. Народни инструменти, игре, ношње, занати, легенде, митови, обичаји… налазе се у темељу духа српског народа.
– Машта може свашта.
Факултет педагошких наука Универзитета у Крагујевцу, Јагодина – Открили смо како ради хидраулична и роботска рука од рециклажног материјала, која је то физичка тајна подморнице, како ради ауто на водени погон? Како функционише бее бот робот у потрази за благом? Како воћни и зелени клавир производе музику, а како водени ксилофон? Упознали смо се и са неким принципима геометрије.
– Уметност на микро начин.
Факултет медицинских наука – Упознали смо се са микробиотима и томе колико нам је драгоцено за здравље да је одржавамо и негујемо. Открили смо колико нам је позната употреба бактерија у уметничке сврхе, кроз агар арт технику. Ово је креативна и образовна техника која подразумева коришћење живих микроорганизама за „сликање“ на хранљивим микробиолошким подлогама. Пажљивим засејавањем различитих сојева бактерија и гљивица које производе живописне пигменте, сложени и шарени цртежи се појављују како микроби расту, претварајући петријеву посуду у живо платно. Тако је, на једноставан, занимљив и свима пријемчив начин, могуће илустровати важности микроорганизама за здравље људи.
– Обновљиви извори енергије и енергетска ефикасност.
Факултет инжењерских наука Универзитета у Крагујевцу – Истражили смо сет са горивим ћелијама, фотонапонске панеле и утврдили ефикасност различитих система расвете.
– Револуција у биомедицини: 3Д штампа органа.
Институт за информационе технологије – Видели смо 3Д штампаче који користе комерцијалне и медицински подржане материјале за израду органа и делова органа као прототипова који се могу користити у оквиру даљих испитивања и тестова. Потенцијално, ово је кључна технологија у унапређењу здравствене заштите и промоцији еколошки прихватљивих пракси.
– НК Крагујевац у Ноћи истраживача.
Научни клуб Крагујевац, у сарадњи са Универзитетом у Крагујевцу
Кроз интерактивне радионице и поставке, Научни клуб Крагујевац приближио је науку нашим ученицима. Приказали су да је наука повезана са свакодневним животом, уметношћу, и укусима, додајући „научни зачин“ у све што радимо.
Посета овој манифестацији реализована је у оквиру изборног програма Примењене науке 2 и секције роботика.
Координатори:
Филип Мишић, проф. физике и Сања Рајић, проф. математике

 


You may also like

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2024 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept